Shhh! Distortion tvunget til at skrue ned for musikken

Når Distortions gadefester onsdag og torsdag ruller ind over Nørrebro og Vesterbro, vil man flere steder skulle spidse ører for at høre musikken.

Larm i gaden. Distortion skal skrue ned for musikken. Billedet er fra sidste års gadefest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag går det igen løs i Københavns gader, når Distortion sparker ugens festligheder i gang på Nørrebro og torsdag rykker videre til Vesterbro.

Står det til Københavns Kommune bliver det dog en mere stille fest på nogle af gadefestens helt centrale lokationer i år. Et nyt kommunalt støj-reglement betyder nemlig, at lydniveauet under udendørs musikarrangementer på bl.a. Sankt Hans Torv, Blågårds Plads, Sønder Boulevard og Litauens Plads ikke må overstige 60 dB på nærmeste facade.

Er det så meget eller lidt? Det hedder sig, at 60 dB svarer til almindelig højrøstet samtale, mens 75 dB svarer til larmen fra en støvsuger eller en forbipasserende lastbil. Til sammenligning må Tivolis omdiskuterede Fredagsrock-koncerter ikke støje mere end 65 dB målt på facaden hos nærmeste nabo. Og da naboerne til Distortions gadefester alt andet lige bor meget tættere på musikken, må man forvente, at den under Distortion skal skrues betydelig længere ned for at holde sig under støjgrænsen.

Hos Distortion har chef Thomas Fleurquin svært ved at forstå, at man fra kommunens side har valgt at sætte støjgrænserne så lavt:

»Det med dB-grænserne er en mærkelig størrelse. Publikum alene - uden musikken spiller - larmer meget mere end 60 dB. En bus der kører forbi er 75 dB. Der er ingen, der arbejder med lyd og med kultur og med events, som kan forstå de her regler. Det gør det meget svært for os at tage de der grænser alt for alvorligt,« siger han.

Distortion søgte tidligere på året om dispensation til at hæve støjgrænsen til 80-85 dB i alle gader under festen, men blev afvist af kommunen. Derfor er der ikke andet for end at rette ind, erkender Distortion-chefen.

»Vi kommer til at gøre vores bedste. Det er det eneste, jeg kan sige. Vi kommer til at have nogle målere på dagen, som måler lydniveauet. Så vi tager så meget hensyn, som vi overhovedet kan. Men man kan altså ikke holde karneval uden at larme,« siger Thomas Fleurquin.

Distortion-chefens udlægning bakkes op af Finn T. Agerkvist, der er lektor i lyd og akustisk teknologi ved DTU.

»Bare det at der er så mange mennesker samlet, vil formentlig betyde, at lydniveauet vil overskride grænsen i en stor del af tiden. Selv hvis man ikke spillede musik, ville det være svært at sikre, at en støjgrænse på 60 dB ikke overskrides, når folk kan stå og feste lige op ad facaden,« siger han.

Det lyder unægtelig som om, at Distortion får sin sag for. Og der er ingen kære mor, fastslår Morten Kabell (EL), der er Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune.

»Det er ikke mig, der har ønsket, at Distortion skal afholdes midt i gadebilledet. Det er Distortion. Hvis Distortion er utilfredse med vilkårene, så er de velkommen til at lægge sig ude på Refshaleøen,« siger han.

Efter en stigning af antallet af klager fra borgerne har har kommunens Teknik- og Miljøudvalg i år skærpet kravene til Distortion. Udover støjgrænsen på 60 dB på centrale lokationer skal antallet af toiletter næsten fordobles fra 650 sidste år til 1200 toiletter/urinaler i år, mens der også er blevet opkrævet et depositum på 350.000 kr. til dækning af eventuelle skader på kommunens ejendom.

»Der er ikke nogen tvivl om, at Distortion larmer og lugter mere, end det har gjort tidligere. Der er kommet flere klager, og klagerne er blevet mere desperate. Folk er blevet mere højlydte overfor Rådhuset i forhold til at huske os på, at det her foregår altså i beboelsesområder,« siger Morten Kabell.

Men giver det overhovedet nogen mening, at sætte en støjgrænse på 60 dB, når publikum som udgangspunkt vil larme mere end det ved deres blotte tilstedeværelse?

»Ja, for vi måler på musikken og ikke menneskemængden. Det gør vi ved at måle på lydprøverne om formiddagen, således at vi kan sikre, at de overholder reglerne. Og så kan vi jo senere på dagen måle på, om outputtet fra højtalerne lever op til det niveau, der blev sat under lydprøven.«

Vil du gå så langt som til at true med, at der ikke bliver noget Distortion på Nørrebro og Vesterbro i 2018, hvis ikke støjgrænserne bliver overholdt i år?

»Jeg vil bare sige, at hvis jeg var Distortion, ville jeg læse vilkårene meget nøje og sørge for at overholde dem hvert eneste sekund.«