Seerne raser over »tåkrummende« afsnit af Den store bagedyst: Nu svarer DR igen

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carsten Mol
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sexistisk.« »Gammeldags.« »Tåkrummende.«

Det ellers så populære bageprogram 'Den store bagedyst' på DR er blevet kaldt mange ting, efter det seneste afsnit rullede over skærmen onsdag aften, skriver bt.dk.

Især faldt det flere af seerne for brystet, at temaet for bagningen denne gang stod i mandehørmens tegn. Først kritiserede flere seere, at deltagerne skulle bage 'et maskulint grovbrød' - eller et 'rigtigt mandebrød'.

Da de bageglade deltagerne senere i mesterværksopgaven skulle bage en polterabend-kage, der skulle 'ose af deltagerens fortolkning af begrebet mandehørm', blev flere seere også fortørnede over, at især deltageren Gunnar blev kritiseret for at have 'misforstået opgaven', da han lavede en kage med champagnesmag, der blev pyntet med lyserød fondant med små fødder stikkende ud fra et tæppe på toppen.

En kage, som ifølge den ene dommer Mette Blomsterberg mindede mere om en dåbskage.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gunnars polterabend-kage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linette Odgaard/DR.

'Yderst sexistisk og kønsstereotypt'

Dommernes bemærkninger til flere af kagerne om, at de ikke 'osede nok af mandehørm', fik flere seere til at skrive direkte til DR på mediets Facebookside under artiklen om, at Gunnar røg ud af bagedysten - blandt andet på grund af det 'misforståede mesterværk'.

'Kære DR. Jeg plejer normalt at være ret stor fan af Den Store Bagedyst, og følger med hver uge med en vis spænding. I dag blev jeg dog MEGET skuffet over dagens afsnit, som jeg synes var yderst sexistisk og kønsstereotypt, ligesom jeg synes at det grænser sig op af homofobi af Gunnar røg ud. Som mand er jeg dybt krænket over den måde noget "mandigt" defineres i afsnittet, det hører nærmere hjemme i 50'erne end i 2016. Jeg synes det er meget vigtigt at DR som public service kanal er sig bevidste at man kan være "mand" på flere forskellige måder, og den klassiske maskuline manderolle kan virke krænkende for mange,' skriver tv-seeren Asger blandt andet, mens Maja skriver:

'Synes det var tåkrummende at se aftenens program med mine to drenge - sidder nu og skal igang med en længere snak om at der er mange måder at være en rigtig mand på. At det ikke behøver at være stærk og indeholde alkohol for at være til mænd. At man gerne må holde af detaljer og lyserød uden det betyder man er mindre mand. Alt det med snævert at definere hvordan rigtige mænd er, høre til i det forrige århundrede. Tak til Gunnar for at lave en kage og brød der ikke spillede med på det præmis. Og øv at han ufortjent røg ud på det!'

De mange vrede og skuffede henvendelser til DR efter onsdagens program har nu fået bagedystens programchef, Søren Baunsgaard, til at kommentere kritikken i en besked på DRs Facebook.

DR: Vi beklager

»'Den store bagedyst' er et program, som hver gang byder på et emne, som bagerne skal udfolde sig inden for. Vi har haft mange forskellige emner - og mange af dem har en ret traditionel fortolkning. Vi har for eksempel haft romantik i mange forskellige afskygninger - og vi har arbejdet med skovtur, halloween og mange andre afgrænsede og klassisk fortolkninger af temaer. Hver gang har vi arbejdet med en præcis fortolkning af emnet over for deltagerne - og således også i aftenens tema, mandehørm,« begynder han beskeden og fortsætter med at forklare, at det ikke har været intentionen at støde nogen.

»Det er ikke et tema vi har valgt med anden bagtanke, end at det kan give nogle nye rammer at bedrive bagværk inden for. Med en relativ klassisk fortolkning af dét tema, har vi bedt bagerne løse aftenens udfordringer. Det gør et stort indtryk på os, at så mange af jer reagerer på temaet. Det har ikke på nogen måde være vores intention at støde eller skabe skel. Vi beklager, at det er dét, der er sket - og en anden gang vil vi sikkert angribe sådan et tema anderledes og sikre en større nuancering,« skriver han.

Deltagerne får opgaverne at vide på forhånd, forklarer han, og det er med baggrund i dét, dommerne laver deres bedømmelse.

»Rigtig ofte bliver dommerne sat i en situation, hvor de skal vurdere fortolkningerne - uanset om temaet er romantik eller mandehørm. Sådan var det også i aftenens program. Dommernes bedømmelse - samlet over de tre udfordringer - var, at Gunnar var den der skulle forlade konkurrencen i dag. Også selv om han klarede den hemmelige udfordring bedst,« slutter Søren Baunsgaard.

'Den store bagedyst' fortsætter de næste mange onsdage, indtil en vinder af bagekonkurrencen kan kåres.