Seere klager over mumleri: Nu tekster TV 2 »Norskov«

Efter første afsnit af TV 2-serien »Norskov« blev kanalen mødt af utilfredse seere, som klagede over dårlig lyd og mumleri. TV 2 har taget kritikken til sig, og i mandags var der derfor undertekster på seriens dialoger.

Efter klager over lydkvaliteten TV 2-serien »Norskov« har stationen valgt at tekste serien. Foto: TV 2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg måtte bruge undertekster for at forstå, hvad de sagde, og jeg er endda nordjyde – det er en ommer!«

Sådan lyder én klage på Facebook, efter at TV 2s nye dramaserie »Norskov« første gang rullede over skærmen mandag i sidste uge. Denne utilfredse seer er langt fra alene:

»Rigtig god og længe ventet start på et drama, som tegner rigtig godt. Men hvor er det trist at opleve endnu en dansk dramaserie, hvor det næsten er umuligt at få det hele med på grund af mumlen og dårlig lyd«.

Efter kritikken arbejder TV 2 nu på at forbedre lyden, men det kunne ikke nås til mandagens afsnit, og derfor valgte kanalen at tekste serien.

»Hvorfor dialogen kan være svær at høre og forstå, er et ret komplekst problem, og der er mange faktorer, der spiller ind, som vi er i gang med at undersøge nærmere. Vi tager kritikken meget seriøst, fordi vi selvfølgelig gerne vil have, at seerne kan høre, hvad der bliver sagt. At udbedre lydsiden er dog meget kompliceret og ikke noget, vi bare lige kan gøre, og derfor har vi valgt at tekste serien,« siger TV 2s fiktionschef Katrine Vogelsang.

Ifølge hende har problemet særligt rod i genren og den måde, som lyden bruges på. I dramatiske serier som »Norskov« er lyd og musik nemlig i højere grad med til at beskrive stemningen, og det har en afgørende betydning.

»Lyduniverset i »Norskov« bliver brugt som en aktiv medfortæller. Det gør, at lydsiden er mere kompleks, og derfor kan dialogen fremstå uklar. Dramagenren har en anden form for lydside end andre genrer, og vi har desværre set nøjagtig samme problemer på konkurrerende kanaler i netop den genre,« siger Katrine Vogelsang, som pointerer, at der også vil være undertekster på de kommende otte afsnit.

»Broen« trækker flere seere til

DRs modstykke til »Norskov« er gengangeren »Broen III«, hvor den svenske efterforsker Saga Norén skal opklare en ny mordsag. Den danske-svenske krimiserie havde premiere i søndags, samme uge som »Norskov«. Efter første uge med både »Norskov« og »Broen III« står det klart, at tredje sæson af den populære DR-serie har det højeste seertal, men Katrine Vogelsang ser ingen konkurrence mellem de to kanaler.

»For mig er det ingen konkurrence. Vi sender ikke samme dag, samme tidspunkt. Jeg tror, at danskerne elsker dramatik så højt, at vi kunne sende det mange flere dage i ugen, hvis vi ville. Seerne vil gerne have både og,« siger Katrine Vogelsang.

Første afsnit af »Norskov« havde 662.000 seere mod 839.000 seere, som så det første afsnit af »Broen III« i søndags. Begge serier toppes dog af programmer som »Vild med dans« og »Den store bagedyst«.