Se tidens mest hippe popart-kunstner i Palægade

Igennem de sidste 20 år har kunstneren Dave White, fortolket populærkultur med energiske, spontane farveeksplosioner, og som er blevet tituleret »Vor tids Andy Warhol«.

Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Navnet Dave White lyder alt andet end farverigt. Det traditionelle engelske fornavn Dave sat sammen med efternavnet White giver ikke ligefrem indtrykket af, at han er maleren, der gennem de sidste 20 år har fortolket populærkultur med energiske, spontane farveeksplosioner, og som er blevet tituleret »Vor tids Andy Warhol«. Men det er han.

Ser man på ham og ikke hans navn, passer billedet bedre på hans kunstneriske identitet. Populærkulturen er nemlig ikke kun i hans malerier. Den er også i hans hud. På kroppen har han »pop«-tatoveringer – et hjerte, en pin-up model, et lyn, en sneaker og stjerner.

Denne fascination er grunden til, at popdrengen med sin helt unikke, impressionistiske malerstil har fortolket blandt andet Star Wars, Cowboy-tiden, Nike sko, fastfood, flyvemaskiner og superhelte. De er alle temaer, der har gjort et stort indtryk på ham som barn i Liverpool.

Læs også: Gå gratis på museum

»Der er noget ved barndommen, som gør, at det man oplever, bliver dybt forankret i ens sjæl. Alle de visuelle stimulanser, man bliver udsat for, former, hvem man bliver som voksen. Jeg er nok lidt nørdet, men alle de her ting, bliver jeg stadig fascineret af,« fortæller Dave White, der i kunstverdenen er en lysår lang flyvetur i Star Wars-rumskibet »Millenium Falcon« fra at blive betragtet som nørdet.

Han er en af vor tids mest hippe popart-kunstnere, og hans værker bliver brugt af gigant-fimaer som Nike, Microsoft, Coca- Cola og AOL. Modsat andre store, nutidige kunstnere, der er optaget af populærkultur – såsom amerikanske Ron English – maler han ikke kunst, der kritiserer globaliseringen og kapitalismen.

Det overordnede tema er »nostalgi«, når han maler ting, der inspirerer ham, og som han elsker. »Jeg kan stadig huske, da min far læste tegneserier højt for mig, dengang jeg ikke kunne læse selv. Især superheltene fra DC Comics, som for eksempel »Grønne Lygte«.

Fordi jeg ikke kunne læse, var det, der påvirkede mig stærkest, billederne. Når personerne var sårede, triste eller forelskede. Derfor vidste jeg fra en meget ung alder, at jeg ville skabe mig en karriere gennem kunsten,« fortæller Dave White, der tegnede som en gal gennem hele sin ungdom.

Hans stil har ikke ændret sig, siden han slog igennem med sin første udstilling som 18-årig. På afstand ligner hans værker en nærmest naturalistisk skildring af virkeligheden, men når man kommer tæt på, er det tydeligt, at farverne spontant og aggressivt er slynget ud på lærredet.

Læs også: Stor kunst på menuen på Restaurant Gammel Mønt

Hans stil har gjort ham efterspurgt af firmaer, men han siger ikke ja til hvad som helst. »Jeg har malet sneakers for Nike, fordi jeg altid har elsket sneakers. Jeg ville aldrig bruge min kunst som ren reklame for et produkt. Når jeg laver noget, har jeg hjertet med,« fortæller Dave White. Den »Jordan 5«-sneaker fra Nike som den 40-årige kunstner har tatoveret på sin ryg, kunne indikere, at han har ret.

På den nyeste udstilling »Americana« bliver de nostalgiske minder om vintage cowboy-film som »The Good, the Bad and the Ugly« fortolket gennem englænderens poppede malerhjerne. Dave Whites seneste kreationer kan købes på Galleri Jules Julian i Palægade 7. Udover originale værker i prisklassen 21.000 kr. til 126.000 kr. kan man købe »limited edition«-prints, der koster 4.250 kr.

Læs mere om udstillingen: Dave White "Americana"

Hvad: Dave White "Americana"
Hvor: Galleri Jules Julian, Palægade 7, 1261 København K
Hvornår: 9. september til 22. oktober