Se kunstige ansigter gro

Onsdag åbner udstillingen »Arvestykker« på Medicinsk Museion i København. Her skaber den engelske kunstner Gina Czarnecki hudportrætter ud fra stamceller og sætter fremtidens teknologiske kunnen til debat.

Den engelske kunstner Gina Czarnecki bruger glasmodeller til at genskabe sine døtres ansigter i menneskevæv. Foto: Medicinsk Museion Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drømmer du om at være velsignet med den amerikanske filmstjerne Scarlett Johanssons velproportionerede ansigt? Eller ville du bare ønske, at dit ansigt så ud, som da du var 20 år og purung?

Tænk, hvis det var muligt at få et yngre eller pænere ansigt. Fremtidens videnskab åbner op for netop den mulighed, og det har den engelske kunstner Gina Czarnecki skabt en udstilling om i samarbejde med John Hunt, der er professor i biomedicin ved Liverpool Universitet. Udstillingen »Arvestykker« åbner onsdag og kan ses indtil 28. august på Medicinsk Museion, som hører under Københavns Universitet.

I »Arvestykker« dyrker Gina Czarnecki hudportrætter af sine to døtre. Hovedinstallationen er to glasafstøbninger af pigernes ansigter, der er nedsænket i et kar med væske. Den kemiske væske giver liv til døtrenes celler, og langsomt vokser hudlaget hen over ansigtsmodellerne.

»Værket er en gave til mine børn, men det handler også om at se på fremtiden for personlig medicin og brug af stamceller. Hvad er skønhed, hvad er identitet og ejerskab? Jeg vil gerne udfordre etikken og skabe debat om, hvem der må gøre hvad for hvem,« siger Gina Czarnecki, der har arbejdet på »Arvestykker« de seneste tre år.

Byg et nyt ansigt ud fra en 3D-model

Selv tror Gina Czarnecki, at mange mennesker ikke er klar over, hvad videnskaben allerede kan – og har udsigter til at kunne. Hun mener, at det er vigtigt at rejse debatten, før teknologien for alvor kommer i brug.

»Det er jo en helt vanvittig idé, at folk kan transplantere deres ansigter tilbage til, hvordan de så ud, da de var 20 år. Hvad vil det ikke betyde for generationerne? Og i princippet behøver du ikke engang at have dit eget ansigt. Du kan 3D-scanne en ansigtsmodel ud fra et billede og bygge et ansigt hen over,« siger Gina Czarnecki, der godt ved, at projektet lyder uhyggeligt, underligt og absurd, men det er ikke den slags opsigt, hun ønsker at skabe.

»Jeg håber, at museumsgæsterne vil gå fra udstillingen med en undren. Den er ikke designet til at være et »freak show«. Det handler om potentiale og om processer, som på den ene eller anden måde kommer til at finde sted i fremtiden. Jeg vil ikke skræmme folk. Jeg vil give dem viden om, hvad videnskaben kan,« siger Gina Czarnecki.

Når udstillingen slår dørene op, sker det med en etisk debat. I debatpanelet sidder blandt andre Christina Wilson, der er kunsthistoriker, kunstrådgiver og medlem af Det Etiske Råd.

»Som kunstudstilling – og rent æstetisk – har »Arvestykker« sine begrænsninger, men den har nogle interessante perspektiver. Hvilken fremtid går vi i møde, og hvor meget skal vi kunne omforme livet? Hvordan kan man bekæmpe alderdommen, og hvad kan man gøre for at hjælpe sig selv? Denne form for stamcelleforskning er faktisk noget, som man snart kan lave hjemme i sin egen stue,« siger Christina Wilson.

Hun mener, at »Arvestykker« ikke bruger stamceller på en uetisk måde, fordi Gina Czarnecki og John Hunt gør det som afsæt til at skabe en dialog.

Hvad: Arvestykker. Hvor: Medicinsk Museion i København. Hvornår: Til 28. august 2016.