Scorsese kan blive den store Oscarvinder

Nye regler for nomineringsprocessen til Oscaruddelingen, har betydet et lidt uventet opløbsfelt i "Bedste Film" kategorien. Martin Scorsese har mulighed for at løbe med statuetten for en film, der ikke endnu har overbevist biografpublikummet.

Foto fra filmen Hugo. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal tilnærmelsesvis være matematikprofessor for at finde ud af, hvordan de nominerede film til "Bedste Film" kategorien i årets store Oscar show findes. Det amerikanske filmakademi har nemlig i år ændret reglerne for afstemningen.

Det er som sædvanlig de 5,783 medlemmer af akademiet, herunder den danske instruktør Bille August, der afgiver stemmer om deres favoritfilm. Men modsat de seneste to år, hvor der har været ti nominerede, er antallet af film i år ikke fastlagt nærmere end, at kategorien kan indeholde fem til ti film. Og for første gang er ni film er blevet valgt.

Akademiet har også indført en ekstraregel, der uden at komme nærmere ind på de komplicerede udregninger gør, at de film, der kom på anden- og tredjepladsen i stemmefordelingen, kan risikere at blive overset, mens lavere rangerende film kan hoppe over i køen og modtage en nominering.

Således har flere medier allerede undret sig over, at film som “The Tree Of Life” og “Extremely Loud & Incredibly Close” har fundet vej til nomineringsfeltet til fordel for publikumsmagneter og anmelderfavoritter som for eksempel “Bridesmaids” og “The Girl With The Dragon Tattoo”.

Den, der ler sidst...
Reglen har formodentlig også givet Martin Scorsese en nominering for filmen “Hugo”, som har dansk premiere 15. marts, men som amerikanerne allerede har kunnet se i et par måneder. Eventyrfilmen, der handler om en dreng, der bor på en togstation i 1930ernes Paris, har trods pæne, men lidt blandede anmeldelser, ikke hevet produktionsbudgettet hjem i biograferne.

Normalt har de film, der regnes som favoritter, allerede gået deres sejrsgang i biograferne. Det gælder både “The Descendants” og Stumpfilmen “The Artist”, de to film, der indtil Scorsese blandede sig i feltet, blev regnet som de mest sandsynlige vindere. “Hugo" har i alt modtaget 11 nomineringer til Oscar uddelingen og regnes nu som en storfavorit.

Ender Scorsese med at løbe med den gyldne statuette, bliver det en kærkommen kompensation for de mange gange, den ansete instruktør er blevet forbigået. Scorses har højt respekterede dramaer som “Taxi Driver”, “Mean Streets”, “Goodfellas” og “Casino” på sit cv. Flere har været nomineret, men Scorses har kun en gang modtaget en Oscar, det var i 2007 for filmen “The Departet”. Nu ender han måske med at modtage prisen for en film, der ligger langt fra hans mest respekterede værker og fjernt fra hans spidskompetence, gangsterdramaet.

Vinder filmen, giver det formodentlig også en højst brugbar økonomisk vitaminindsprøjtning til filmen. Med et budget på 170 millioner dollar, mangler “Hugo” nemlig stadig at indtjene små 90 millioner dollar for at løbe rundt.

Oscar statuetterne uddeles 26. februar i Kodak Theater. Se alle de nominerede på www.Oscar.com.

Læs også: Oscarfest uden danskere