Scherfig får ros for charmerende krigstidskomedie

"Their Finest Hour" handler om, hvordan briterne forsøgte at vække det nationale sammenhold under krigen.

Den danske instruktør Lone Scherfigs nye film, den britisk producerede Their Finest Hour, har fået en fin modtagelse (arkivfoto). Scanpix/Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

København. Lone Scherfig har de seneste mange år udlevet sin filmkarriere i England, og hendes seneste instruktørbedrift, "Their Finest Hour", har også et umiskendeligt britisk afsæt.

Filmen, der har dansk biografpremiere i denne uge, handler om den britiske filmindustri under Anden Verdenskrig.

Her var opgaven at samle nationen i en fælles kamp mod tyskerne, og den historie bliver ifølge danske anmeldere fortalt med humor og varme af hovedrolleindehaverne Gemma Arterton og Bill Nighy.

Politikens Kim Skotte giver filmen fire hjerter af seks mulige og fremhæver Scherfigs indsats bag kameraet.

- Gaby Chiappes manuskript er veloplagt, men det er Scherfigs fortjeneste, at komediens fremstilling af propagandafilmens mekanismer fremstår så filmisk afvæbnende.

- Selv de mest rørstrømske scener, de laver i filmen, trykker på knapperne, så man uvilkårligt snøfter og griner om kap med datidens letbevægelige, britiske publikum, skriver han i sin anmeldelse.

Filmen er ud over at være rørende og sjov en kærlighedserklæring til filmmediet, mener Jyllands-Postens anmelder Nanna Frank Rasmussen.

Hun tildeler filmen fire stjerner og har også kun ros til Scherfig, som hun kalder "en af de dygtigste filmhåndværkere, Danmark har fostret i nyere tid".

- Ikke alene instruerer hun Arterton og Nighy i nogle af deres respektive karrierers bedste præstationer.

- Hun fordeler oplysninger og lægger upåagtet et utal af spor ud, som kun den dygtigste krimiforfatter kan gøre det, samtidig med at hun manipulerer seeren til at føle præcis det, vi har fået at vide, at publikum til filmen-i-filmen vil komme til, hedder det i anmeldelsen.

Også Berlingskes Louise Kidde Sauntved giver filmen fire stjerner ud af seks mulige.

- "Their Finest Hour" er så omskiftelig som livet selv - til tider komedie, til tider tragedie, dramatisk, folkelig, lun, tung, let, skriver hun.

/ritzau/