Sarah Lund og Birgitte Nyborg skaffer DR æres-Emmy

DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn er på vej til New York for at modtage den internationale Emmy-komités hæder for DRs internationale dramasuccesser, bl.a. »Forbrydelsen«, Borgen« og »Arvingerne«.

DR-generaldirektør Maria Rørbye Rønn modtager 21. november i New York en æres-Emmy for DRs indsats for at skabe ny banebrydende dramatik - bl.a. serier som »Forbrydelsen«, Borgen« og »Arvingerne«. Foto: Bjarne Bergius Hermansen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»At karakterer som Sarah Lund og Birgitte Nyborg er kendt i over 100 lande – det er da vildt,« siger DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

21. november modtager hun i New York »The International Emmy Directorate Award« for DRs rolle i udviklingen af ny, banebrydende dramatik. Og prisen hædrer ikke bare DR, men dansk TV-dramatik i det hele taget og alle de talenter, der har medvirket i DRs dramaserier, understreger hun.

Den fornemme pris kommer på et tidspunkt, hvor DR kan se tilbage på en række internationale successer som »Forbrydelsen«, »Borgen« og »Arvingerne«. Men også på et tidspunkt, hvor DR er udfordret såvel økonomisk og politisk som konkurrencemæssigt. Fra politisk side er der pres for at slanke DRs budgetter ved den næste medieaftale i 2018, bl.a. har DF fremsat forslag om, at DRs budgetter skal skæres med ikke mindre end 25 procent. Og konkurrencen fra store internationale medieaktører er rykket tættere på, efter at bl.a. Netflix og Kanal 5 har sat store dansksprogede dramaserier i produdktion.

»Det er da rigtigt, at vi oplever øget konkurrence navnlig fra internationale giganter som Netflix, YouTube og HBO, der arbejder med sprog og budgetter, som er langt større end vores,« siger Maria Rørbye Rønn. »Men netop derfor er det vigtigt, at vi fortsat viser mod til dels at arbejde med talentudvikling, som vi har gjort hele vejen igennem, dels finde de originale historier, som vækker interesse og eftertanke,« siger hun og uddyber:

»Hvis du kigger tilbage på alle de dramaserier, vi har lavet de seneste 15 år, har vi altid satset på at have nye, unge talenter sammen med de garvede kræfter, både på manuskriptsiden, som instruktører og skuespillere. Det har været med til at forny os og sikre, at vi fortsat har de stærke kreative miljøer i Danmark.«

Lige så vigtigt er det, at DR fortsat har mod til også at tage fat i de komplicerede emner, understreger Maria Rørbye Rønn.

»Vi har hele tiden insisteret  på at fortælle historier med dybde. Da vi lavede »Borgen«, tror jeg ikke, nogen havde forestillet sig, at en serie om politik og dansk demokrati kunne slå igennem internationalt på den måde, den har gjort. Nu sender vi »Bedrag« om finanskrisen, og en af de kommende serier, »Herrens Veje«, som kommer i efteråret 2017, handler om tro,« siger hun.

»Jeg tror, at danskerne bakker op om, at vi har nogle historiefortællinger, der får os til at reflektere over det liv, vi lever. Og jeg håber, at politikerne også fremover synes, det er vigtigt, at vi har stærke kreative miljøer i Danmark, der kan skabe historier, som rækker langt ud over vores egne landegrænser. Vores ambition er selvfølgelig at fastholde den position, vi har opbygget over så mange år. Derfor er det så vigtigt, at vi fortsat kan tiltrække nye talenter. Og det er klart, at når vi er noget internationalt set, som denne pris jo også viser, så bliver det mere attraktivt at være en del af holdet hos DR.«