Sara Blædel: »Jeg kan bedst lide københavnerne, når de ikke sidder på en cykel«

Krimidronningen Sara Blædel er netop flyttet tilbage til København efter at have boet et par år i New York, hvor hun bl.a. har skrevet på sin kommende bog, der udkommer til november. Læs her om hendes forhold til hovedstaden.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Hvad laver du for tiden?
»Jeg er lige ved at lægge sidste hånd på den tredje og sidste bog i trilogien om bedemandens datter, Ilka Jensen. Den udkommer til november, og jeg glæder mig så meget til at dele historien med mine læsere, som har fulgt Ilka, siden hun arvede en bedemandsforretning i USA«.

Hvad er dit forhold til København?
»Jeg har et livslangt kærlighedsforhold til København. Jeg var barn i København, og nu stiler jeg også efter at blive gammel i København. Jeg er netop flyttet tilbage efter at have boet halvandet år i New York, og måske er det pulsen fra The Big Apple, der har gjort, at jeg denne gang har valgt at bo midt inde i København K. Jeg har tidligere boet på Østerbro og Frederiksberg. Men nu har jeg slået mig ned inde midt i det hele«.

Hvad er det bedste ved København?
»Stemningen. Følelsen af overskuelighed fordi alting er lige i nærheden. De mange fabelagtige restauranter og indkøbsmuligheder. Jeg elsker at gå gennem gaderne, inden byen vågner. Det er sådan en smuk by. Jeg ser utrolig mange forskellige byer, når jeg er ude på mine bogturneer rundt om i verden, og der er ikke ret mange, der kan måle sig med København«.

Hvad er det værste ved København?
»Trafikpropper og vejarbejde. Men det er lige rædsomt i alle storbyer«.

Hvor kan du lide at spise i København?
»Jeg er fast gæst på Bistro Boheme. For mig er den altid et sikker valg for maden, betjeningen og stemningen er lige, som jeg kan lide det. Jeg er også meget glad for at komme på Restaurant Saint Jacques på Østerbro. Jeg er i sin tid uddannet tjener og har kendt Daniel Letz, siden han var køkkenchef på Kong Hans. Og så har jeg lige spist på Salon Cph, og det bliver ikke sidste gang«.

Hvor drikker du fredagsdrinks i København?
»Det er godt nok længe siden, jeg har været ude og få fredagsdrinks i København, men sidst var det på Ruby, som laver sindssygt lækre cocktails. Balthazar har også en champagne-cocktail med passionsfrugt, som jeg slet ikke kan stå for. Og hvis det er sådan en fredag, hvor man har taget danseskoene på, så skal drinks indtages på At Dolores, for der kan man være heldig, at Peter Visti styrer musikken, og så kan man slet ikke lade være med at danse«.

Hvor hænger du ud med vennerne?
»Faktisk vældig ofte i min yndlingsblomsterbutik, Flower Studio i Store Kongensgade. Den butik er magisk. Der er så smukt, og der er en helt særlig stemning der. Jeg møder næsten altid nogen, jeg kender, for det er det perfekte sted at købe værtindeblomster, selvforkælelse eller bare ose. Om fredagen bliver der budt på champagne, så drysser jeg ned og får et glas og en buket til weekenden«.

Hvad ville du vise en turist i København?
»Jeg har lige sendt en flok amerikanske venner ud på Christiania, og det var en stor succes. Og dagen efter viste jeg dem Rosenborg Slot. Vi har det hele - det er det, der er med København. Og alt er lige indenfor rækkevidde. Som turist holder jeg selv allermest af at opsnuse stemninger og have tid til at sidde og betragte«.

Hvor hører du musik i København?
»Jeg var i Royal Arena for første gang, da Paul Simon gav koncert i juli, og det var en super god oplevelse. Men altså, hvis jeg skal være helt ærlig, så hører jeg musik, der hvor de koncerter spilles, jeg gerne vil høre. Jeg vælger ikke musikken efter stedet«.

Hvad dyrker du af kultur i København?
»Jeg går alt, alt for lidt i teatret, og det har jeg tænkt mig at lave om på nu, hvor jeg er kommet tilbage til byen. Jeg havde virkelig mange gode kulturoplevelser i New York, både litteraturarrangementer, koncerter og Broadway stykker, og der gik det op for mig, hvor meget god energi jeg får efter sådan en aften. Så jeg vil nu indtage de københavnske kulturtilbud i store mundfulde«.

Hvor i København føler du mest ro?
»I parkerne. Jeg var barn i Øster Anlæg og holder også meget af at gå tur på Kastellet. Det er en kæmpe gave, at vi har så mange grønne oaser. Nu bliver det nok mest Kongens Have, som ligger lige om hjørnet fra det sted, hvor jeg kommer til at bo«.

Hvor i København har du grinet mest?
»Jeg har grinet over HELE byen. Heldigvis! Hjemme. I Zoologisk Have, da min søn var lille og blev stanget bagi af en ged. Jeg ved godt, at man ikke må grine, men det var virkelig sjovt. Jeg har grinet rundt om på byens torve med mine venner. På små restauranter. Til store fester. På Peoples Press, som er det forlag, der udgiver mine bøger. Jeg har levet det meste af mit liv i København, og der har heldigvis ofte været anledning til mange grin«.

Hvilket sted i København bringer flest følelser frem i dig?
»Holmens Kirkegård, fordi den minder mig om dem, der ikke er her længere. Men samtidig finder jeg også meget ro ved at sidde ved et gravsted og mindes. Jeg holder i det hele taget meget af minder, og jeg gør mig umage for at huske alle de gode oplevelser og stunder, jeg har haft med min familie. Selvom de ikke er her mere, lever de jo inde i mig«.

Hvor i København vender du tilbage igen og igen?
»Indre By. Ikke et bestemt sted, men området. Jeg elsker at gå rundt i gaderne, dumpe ind et sted og drikke kaffe. Vi er tilbage til det med turist, jeg kan lide at betragte mennesker, og det gør jeg, når jeg drysser rundt«.

Færdiggør sætningerne:

Jeg elsker, når København... »er lidt formiddagssløv«.

Jeg kan bedst lide københavnerne, når… »de ikke sidder på en cykel«.

Det mindst charmerende ved københavnere er… »lige nu metrobyggeriet, men det ender godt, og så bliver vi virkelig glade for det«.

Sommer i København er... »afslapning i mit sommerhus og lavet absolut ingenting. Ud over at læse en masse bøger og se de venner, jeg i perioder ser alt for lidt«.

Jeg føler mig som en ægte københavner, når... »jeg ved, hvor alle delikatesseforretninger er«.