Sandheden er stadig derude: Stol ikke på nogen

Efter 14 års fravær er »The X-Files« tilbage med seks nye afsnit. Takket være et smågenialt træk fra seriens skaber, har serien fået ny kant.

Gillian Anderson og David Duchovny er efter 14 års fravær tilbage som FBI-agenterne Scully og Mulder. Foto: PR
Læs mere
Fold sammen

Det er, som om de aldrig for alvor har været væk, vores to hårdtprøvede agenter fra FBIs afdeling for strengt tys-tys, og selv en moderat fan som undertegnede kan ikke lade være med at gyse vellystigt ved genhøret af den ensomme syntheziser-melodi i »The X-Files«-introen.

Efter 14 års fravær er den overmåde populære UFO-serie vendt tilbage med seks friske afsnit, som i Danmark kan ses på 3+ og Viaplay, og efter at have set første episode kan man konstatere, at meget ligner sig selv – fra den lurende paranoia til den underspillede flirt mellem de to hovedpersoner, Fox Mulder og Dana Scully.

Mulder (David Duchovny) er ganske vist blevet noget slidt at se på og minder faktisk mere om den ubarberede, afdankede forfatter, som han spiller i »Californication«, end den mutte slipsedreng fra de oprindelige »The X-Files«-sæsoner.

Ikke desto mindre bliver vi bragt sikkert på hjemmebane allerede fra første scene, hvor Mulder med sin velkendte, højtravende retorik opsummerer den gamle series lange labyrintiske intrige med skjulte UFO-hemmeligheder og rum-kidnapninger. Mulder slutter indledningstalen med at spørge ud til publikum: »Er UFOer bare en spøg, eller lyver man for os?« Det sidste er formentlig tilfældet, aner man.

Der lægges ud med to sideløbende historier. Den ene begynder spektakulært i 1947, hvor en læge bliver eskorteret ud i New Mexicos ørken for at undersøge en nedstyrtet UFO. Soldater tager livet af en såret alien, men stumperne af rumvæsenets krop fragtes bort af lægen.

UFO-kendere vil nikke indforstået og alvorligt til begivenhederne. Det her er Roswell, alle UFO-mysteriers urmoder, så måske er vi omsider ved at nærme os Sandheden Derude. Eller også er det bare det, de vil ha’, at vi skal tro!

Tyvstjæler fra Knausgård

Hvordan Roswell hænger sammen med nutidssporet, ved vi ikke endnu.

Fox Mulder og Dana Scully (Gillian Anderson) har været gennem en hård tid, siden regeringen lukkede X-Files-kontoret. Det vil glæde fans at erfare, at Mulder og Scully i en kortvarig periode var i et rigtigt voksen-parforhold, sådan som man har fantaseret om i årevis, men dette forhold kunne øjensynlig ikke holde til den depression, som Mulders mange kampe med Mørkets kræfter havde affødt. Måske er det denne krise, seriens skaber og manuskriptforfatter Chris Carter ville referere til, da han til denne første episode, »My Struggle«, tyvstjal titlen fra den norske forfatter Karl Ove Knausgårds »Min Kamp«.

På trods af det, der skete mellem dem, bringes Mulder og Scully atter sammen af deres gamle chef, Walter Skinner (Mitch Pileggi fra de gamle episoder), der som altid synes at have en anden dagsorden end den opgave, han giver sine ansatte.

Han sætter Mulder og Scully i forbindelse med den højreekstremistiske, konspirationsparanoide TV-kommentator Tad O’Malley (spillet af en velcastet »Community«-stjerne Joel McHale). Tad O’Malley er en UFO-believer, hvilket han påpeger over for Mulder, der dog noget køligt afviser, at han selv skulle være endegyldigt overbevist: »No, I want to believe.«.

Fox og Dana kan imidlertid ikke nægte, at det er en besynderlig ung kvinde, som Tad O’Malley har fået kontakt til. Sveta er en såkaldt »abductee«, en af de tusinder af amerikanere, der tror, at de en gang har været i rumvæseners varetægt, og at der er blevet gjort unævnelige ting ved dem under opholdet.

Sveta er dog ikke en gennemsnitlig amatør-«abductee«. Hun tror nemlig, at den amerikanske regering stod bag, men at hendes kidnappere brugte udenjordisk teknologi mod hende.

Umage trekant

Hvorvidt man finder den slags inciterende, er selvsagt en temperamentssag, men denne nye »The X-Files« smider alle de faste ingredienser ind i mikset, og det kan næsten kun please gamle fans. Og så er der tilmed lagt en kim til en ny kemi mellem Fox Mulder og Dana Scully. Serien vil næppe kunne genskabe den oprindelige spejderflirt mellem agenterne, men en historie om at genfinde hinanden kan måske bruges i stedet. Medmindre Dana falder for Tad O’Malleys smiskende bejleri til hende.

At agenterne danner en umage trekant med en konspirationsteoretiker fra den ekstreme højrefløj er en lille genistreg fra Chris Carter. Eftersom mange af de vildeste konspirationsteorier i virkelighedens USA udklækkes på den militante højrefløj, er det et overraskende, men naturligt skridt for »The X-files«.

På sine egne brogede præmisser giver det nemlig serien en forankring i nutidens politiske klima, hvilket den oprindelige serie havde problemer med. Efter terrorangrebene 9/11 2001 og den efterfølgende War on Terrorism forekom seriens konspirationer nærmest barnlige, samtidig med at efterfølgende TV-serier som »The Leftovers« og »Lost« tørmalkede det samme pseudometafysiske stof. Men nu er »The X-Files« tilbage med ny kant, og denne gang vil vi drolensplid’me kende sandheden bag løgnene.

Hvad: The X-Files. Episode 1: »My Struggle«.

Hvem: Af Chris Carter med David Duchovny og Gillian Anderson.

Hvor: Vises på 3+ og Viaplay. I alt seks episoder.