Salomonsen og De Mylius fik pris på festival

Sangerinden Sanne Salomonsen og radioværten Jørgen de Mylius blev hædret med årets Polka Verner legat på Smukfest.

Sanne Salomonsen og Jørgen de Mylius fik årets "Polka Werner Legat". Det blev overrakt af Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Radio-værten Jørgen De Mylius var næsten rørt til tårer, og sangerinden Sanne Salomonsen synes, at det hele var ret fantastisk, da de fredag blev hædret med Skanderborg Festivals legat Polka Verner.

Det fornemme legat, der hvert år uddeles i presseteltet på Skanderborg Festival, er stiftet af skuespillerne Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt og går til en eller flere bemærkelsesværdige kulturpersonligheder.

Det er 11. gang legatet uddeles på Smukfest og i år fik de to modtagere hver 97.170 kroner oveni hæderen.

Kirsten Lehfeldt, der var trukket i blomstret sommerkjole, plateauslippers og knaldrøde solbriller fremhævede Jørgen De Mylius som manden, der nedbrød den store mur af korrekthed i Danmarks Radio tilbage i 1960’erne.

- Det er svært at forestille sig radio uden popmusik, men sådan var det i 1963, da du gik til Statsradiofonien og spurgte om musik til ungdommen. Du har vist, at du har en helt særlig evne til at spotte hits og dele dem med andre, sagde Kirsten Lehfeldt til manden, der har gjort karriere indenfor musikken i 50 år. 

En overvældet Jørgen de Mylius tog glad imod hæderen.

- Det var fantastiske ord, og det er lige før, jeg begynder at tude. Jeg kom ind i branchen af kærlighed til musikken og fordi, jeg var utilfreds med, at DR udtalte kunstnernavnene forkert. Jeg har elsket hvert sekund af musikken lige siden, sagde Jørgen de Mylius.

Lysende talent i årtier

Søs Egelind i hvid blondebluse og laksneakers var også glad for at overrække legatet til sin veninde Sanne Salomonsen.

- Talentet var allerede lysende klart, da du fik en rolle i musicalen Hair efter 9. Klasse. Du har været en rollemodel for generationer, siden du udgav dit første soloalbum som 18-årig. Det er dit femte årti som musiker, og som kunstner er du altid helt din egen uden at være dig selv nok, sagde Søs Egelind. 

En ærlig Sanne Salomonsen fortalte, at hun havde været ”skidenervøs” for, hvad hendes venner Søs Egelind og Kirsten Lehfeldt kunne finde på at sige af finurligheder ved uddelingen. Men ordene lød til at falde i god jord.

- Det er en stor ære og en kæmpe anerkendelse at få legatet, fordi jeg har været med her på festivalen lige fra starten. Jeg føler nogle gange, at jeg har sat livet på spil, men som kunstner er det vigtigt at eksperimentere for at forny sig. Og nogen, der altid har støttet mig, er Skanderborg Festival, sagde Sanne Salomonsen.

Polka Verner Legatet har tidligere været uddelt til musikerne Povl Dissing, Tina Dichow, Peter Sommer og Annisette, tv-værten Michael Bertelsen og skuespiller- og cirkusdirektør Søren Østergaard med flere.