Salget af Bowies musik er på himmelflugt

Efter David Bowies død er salget af hans nyeste album »Blackstar«, strøget mod stjernerne sammen med resten af ikonets store bagkatalog.

Læs mere
Fold sammen

København: David Bowie stemplede ud med manér, da han udgav det roste album "Blackstar", to dage før han udåndede efter halvandet års kræftsygdom.

Albummet er blevet beskrevet som Bowies afskedsgave, og det har i den grad været efterspurgt blandt hans fans, som har købt og downloadet det i stor stil. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Streamingtjenesten Spotify beretter, at afspilninger af David Bowies musik var steget med 2700 procent mandag, mens The Official Charts Company, som samler salgstal i Storbritannien, skrev, at "Blackstar" snart var det mest solgte album med 43.000 solgte kopier siden fredag.

"Blackstar" var samtidig det mest solgte album på iTunes i USA og Storbritannien, mens opsamlingsalbummet "Best of Bowie" fra 2002 kom ind på en andenplads i USA.

Bowie var ud over sin musikalske genialitet også begavet med en god forretningssans, hvilket betyder at hans bo ejer alle rettighederne til hans musik.

Det engelske ikon havde nemlig udstedt såkaldte "Bowie-bonds" eller "Bowie-obligationer" i 1997, der var baseret på fremtidige royalties fra hans første 25 albums. Bowie kunne dengang indkassere 377 millioner kroner, som han skulle betale af inden 2007, og da afbetalingen er sket, er hans bo nu anslået til over 600 millioner kroner ifølge investoren David Pullman.

- Han var klog nok til at tro på sig selv. De fleste kunstnere sælger sig selv for billigt, og de holder ikke fast på deres rettigheder. Han var i stand til at holde fast i sin arv. Hans sange var hans hjertebarn, siger Pullman ifølge Reuters.

/ritzau/FOKUS