Sagen mod Phil Spector skal gå om

To af tolv nævninge ville ikke være med til at kende musikproduceren Spector skyldig i manddrab, og dermed må sagen begynde forfra.

Var det Phil Spector, der skød Lana Clarkson? Spørgsmålet svæver stadig i luften, men i går gik Spector i hvert fald i første omgang fri, da et nævningeting nægtede at blive enige. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Det var en afgørelse uden rumklang, uden pauker og maracaer, og på alle måder det modsatte af en Phil Spector sang – langtrukken og uklimatisk.

Men sådan endte det altså i første omgang. Efter en næsten seks måneder lang retssag opgav nævningene natten til i går at blive enige om en kendelse i sagen mod den berømte musikproducent Phil Spector.

Spector vinkede V-tegn til verdenspressen og senere til nyhedshelikopterne, som overfløj hans pap-palæ uden for Los Angeles, men han skal ikke glæde sig for tidligt.

Anklagemyndigheden meddelte i går, at den var gået i gang med at forberede en ny mord-sag mod manden, der revolutionerede popmusikken med sin »Wall of Sound.«

»Selvfølgelig er vi skuffede over afgørelsen,« sagde en talsmand for anklagemyndigheden, Sandi Gibbons. »Men vi er ikke et øjeblik i tvivl om, at han skal retsforfølges igen, og vi er gået i gang.«

Første retsmøde i den nye retssag bliver 3. oktober.

Spector var tiltalt for manddrab i anden grad, fordi han 3. februar 2003 angiveligt skød skuespillerinden Lana Clarkson i foyeren i sit hjem. De havde mødt hinanden på en natklub, hun var taget med ham hjem, men ville – sagde anklagemyndigheden – ikke med ham i seng, og derfor truede han hende med en revolver, og revolveren gik af.

Forsvarerne hævdede derimod, at Clarkson begik selvmord. Der var ikke krudtslam på Spectors hænder, og hun led af depression og havde talt om at tage sit eget liv, og den nat puttede hun revolveren ind i sin mund og trykkede af.

Nævningene voterede i 12 dage og forsøgte at nå til en afgørelse, men kunne i sidste ende ikke blive enige. 10 af nævningene ville kende ham skyldig, men to ville ikke, og dermed faldt sagen. En skyldig-kendelse kræver enighed.

Ifølge flere nævninge mente de to dissidenter ikke, at anklagemyndigheden havde »placeret revolveren i Spectors hånd«, og derfor kunne de ikke kende ham skyldig.

Eksperter var i går både overraskede og ikke overraskede over kendelsen. Overraskede fordi indicierne mod Spector var forholdsvis vandfaste, men også ikke-overraskede, fordi det nu engang er sværere at få en velhavende berømthed dømt, og »i denne sag spillede penge en større rolle end berømmelse,« siger juraprofessor Laurie Stevenson til Los Angeles Times.

Spector havde pengene til at købe sig de bedste forsvarsadvokater, til at hyre privatdetektiver til at finde skidt på Lana Clarkson, og han havde penge til at købe f.eks. retsteknikere, som kunne så tvivl om materialet, siger Anderson.

De fleste medier havde regnet med, at sagen mod Spector ville blive en ny Simpson-sag. Eller en ny Michael Jackson-sag. Manden var berømt og excentrisk, han var rig og tiltalt for mord, og dommeren tillod TV-kameraer fra retssagen. Men mediebegivenheden udeblev, formentlig fordi Spector var bedstefars berømthed, det er 30 år siden, han har haft noget, der ligner et hit, og det er 40 år siden, han regerede musikbranchen med produktioner som »You’ve Lost That Lovin’ Feeling« og »Then he Kissed Me«.