Sabotagerygter efter stort Netflix-koks i Cannes

Trods voldsomt negative reaktioner fra publikum afviser instruktøren af Netflix-filmen "Okja" overfor Berlingske, at der var vrede franske biografejere bag en femten minutters afbrydelse af hans film i Cannes.

FILE PHOTO: The Netflix logo is shown in this illustration photograph in Encinitas, California, U.S., on October 14, 2014. REUTERS/Mike Blake/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Blake

Der blev råbt og buhet fra salen, da filmen »Okja« fra streamingtjenesten Netflix blev vist på filmfestivalen i Cannes fredag morgen. Buh-råbene og rasende klapsalver skyldtes, at filmen blev vist i et forkert format, hvorfor en tredjedel af billedet ikke var synligt på lærredet. Fem minutter inde i visningen blev protesterne så voldsomme, at filmen blev afbrudt

Fejlen blev kort efter beklaget af Cannes-festivalen, der beskyldte teknisk personale for at den var opstået..

Da filmen startede forfra efter omkring et kvarters pause, hvori der blandt andet blev justeret på biografsalens forhæng,  blev der ifølge Hollywood Reporter både buhet og jublet fra publikum. På dette tidspunkt var rygtet om sabotage allerede ude på flere netmedier, men der var efter alt at dømme ikke det der var tilfældet, ej heller at publikum ønskede at boycotte filmen.

»Okja« er instrueret af den sydkoreanske instruktør Bong Joon Ho, og har Tilda Swinton og Jake Gyllenhaal i hovedrollerne.

Filmen er af de mest kontroversielle filmtitler på dette års filmfestival i Cannes, hvilket skyldes Netflix afvisning af at honorere festivalens krav om at alle film skal vises i biografer, før de bliver distribueret på andre platforme, såsom Netflix egen streamingtjeneste.

Dette har gjort de franske biografejere så rasende, og da Netflix-filmen blev stoppet og først gik i gang igen efter en historisk lang pause, løb rygtet straks om at der havde været fransk sabotage med i spillet, eller at genstartningen af filmen forsætligt blev forsinket.

Berlingske fik efter visningen lejlighed til at spørge Bong Joon Ho om afbruddet på filmen, og om sabotagerygterne.

“Det er hvad der sker på festivaler, men jo først troede jeg, at der var tale om en aktion fra Animal Liberation Front,” sagde instruktøren, mens skuespilleren og medproducer på filmen Tilda Swinton undlod at svare på spørgsmålet.

Instruktørens svar var en reference til sin egen film, idet “Okja” handler om en pige der får hjælp fra Animal Liberation Front til at beskytte et flodhestelignende væsen, som et kynisk multinationalt firma har ladet fremstille til masseproduktion af fødevarer.

Filminstruktøren Pedro Almodovar, der er leder af årets Cannes-jury, er indædt på biografejernes side i Netflix-konflikten, og har allerede i CAnnes forkyndt, at han ikke kan forestille sig at give Guldpalmen til en film, der ikke kommer i biograferne.

Fra den sydkoreanske instruktør lød der mere forsonlige toner Almodovars krigserklæring.

- Jeg er bare glad for at Pedro Almodoavar skal se min film, uanset om han er positiv eller negativ overfor den, sagde Bong Hoon Jo, mens Tilda Swinton forsigtigt antydede at udmeldingen fra juryformanden havde været lovligt kategorisk.

Netflix deltager også i Cannes med filmen »The Meyrowitz Stories« med Ben Sadler og Ben Stiller i nogle af rollerne.

Streamingtjenesten har nægtet at lade de to film vise i franske biografer, fordi reglerne i Frankrig siger, at en film først må vises på tv og online efter tre år.