Sådan undgår du at blive en sprogspasser

Forfatteren Susanne Staun revser danskernes sproglige evner i ny bog. Her giver hun fem gode råd til at undgå sprogspasseriet.

Forfatteren Susanne Staun er aktuel med bogen "Fuck, en lækker røv", der handler om vores hjælpeløse forhold til sproget på skrift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er blevet en nation af analfabeter, mener Susanne Staun. Her giver forfatteren til bogen »Fuck, en lækker røv! - Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger«  fem gode råd til at undgå sprogspasseriet.

  • Tænk over, hvad du skriver, hver gang du gør det - om det så bare drejer sig om en seddel til din kæreste, en opdatering på Facebook eller en hurtig mail. Det glemte de nemlig også at fortælle dig i skolen - at øvelse gør mester.
  • Hele dit liv har du fået at vide, at du skal stole på dig selv. Hold en pause med det, og kom i tvivl en gang imellem. Slå ord op. Online-ordbøger er der nok af, også som apps.
  • Kig kritisk på andres skriverier, og find fejlene. Men hold mund med dine fund. Jeg taler af erfaring her.
  • Øv dig i at udtrykke en kompliceret tanke kort på Twitter. Du har kun 140 tegn. Bedre træning i at være kort og præcis findes ikke.
  • Læs bøger og aviser. De er - i modsætning til tekst på nettet - korrekturlæste. Du staver ord, som de udtales, fordi du snakker for meget og læser for lidt eller for dårligt.

Fra Susanne Stauns “Fuck, en lækker røv - Basisgarderobe til den nøgne sprogbruger”, der udkommer fredag på Gyldendal.