Sådan reagerede publikum, da den 80-årige voldtægtssigtede Bill Cosby gik på scenen igen

Den 80-årige komiker og tidligere TV-idol, som 50 kvinder beskylder for seksuelle krænkelser, optrådte i denne uge i en jazzklub i Philadelphia.

Komiker Bill Cosby på scenen i jazzklubben, La Rose, hvor han medvirkede i en mindeaften for musikeren Tony Williams. AFP PHOTO / DOMINICK REUTER Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINICK REUTER

For første gang siden voldtægtsbeskyldningerne mod ham i 2015 begyndte at tårne sig op, og to måneder før den retssag, der skal afklare om han er skyldig i voldtægt, har den 80-årige komiker Bill Cosby optrådt på en scene med vitser og anekdoter.

Ifølge Associated Press og USA Today var Cosby inviteret til at optræde til en mindeaften for den afdøde jazzmusiker Tony Williams, der blev æret i jazzklubben LaRosa i Philadelphia, og Cosbys optræden blev først annonceret samme dag, som han skulle optræde, nemlig mandag i denne uge.

Tweets fra blandt andre NPR-reporteren Bobby Allyn viser Cosby klædt i en grå sweatshirt siddende på en skammel med sin stok. Hans repertoire bestod blandt andet af anekdoter om sit liv og arbejde, men rummede ingen referencer til den forestående retssag eller beskyldningerne mod ham.

I kommentarerne til optagelsen på tweetet udtrykker flere afsky for det tilstedeværende publikum, der »klapper af en seriel voldtægtsforbryder.«

En anden skriver at »det føles sygt overhoved at se ham nu ude i offentligheden«, mens en tredje twitter med navnet »Polish feminists« bare skriver »Nej!, Nej! Nej!«.

Cosby sad på scenen i omkring en time og spurgte blandt andet en 11-årig dreng i publikum, om drengen vidste, hvem han var, hvilket Cosby derefter gav sit eget bud på:

»Jeg plejede at være en komiker,« jokede Cosby.

Da Cosby på et tidspunkt var ved at tabe en glaskrukke, som han brugte som rekvisit, råbte publikum spontant 'Hov!', hvilket fik Cosby, der er synshandicappet, til at give publikum nogle råd om seendes tiltaleformer til blinde.

»Hvis du ser en blind person, der er ved at gå ind i en stolpe, findes der et brugbart ord, der hedder 'Stop!', som er bedre end 'Hov!',« sagde Cosby.

Cosbys optræden blev afsluttet, da han satte sig bag et trommesæt i lokalet og begyndte at spille med et jazzorkester.

Anklagemyndigheden i Philadelphia er i øjeblikket ved at forberede en ny retssag mod Cosby efter en uafklaret retssag i juni, hvor en jury ikke opnåede enighed om skyldsspørgsmålet. Dommeren tillod kun én person at vidne, nemlig en kvinde, der sagde, at hun blev misbrugt af Cosby på et hotel i Los Angeles i 1996. Den nye retssag handler blandt andet om en anklage om overfald på Andrea Constand, der beskylder ham for at have bedøvet hende på hans egen bopæl, hvor hun havde opsøgt ham for at få karrierevejledning.

Hidtil har omkring 50 kvinder beskyldt Cosby for seksuelle forbrydelser, der går helt tilbage til ​​1960'erne, hvorfor flere af sagerne i dag er juridisk forældede.

Efter Cosbys optræden i Philadelhia blev Cosby spurgt af en reporter, om han tror, at #MeToo-kampagnen kan få indflydelse på den kommende retssag, hvilket Cosby nøjedes med at besvare med et »Det ved jeg ikke«.