Sådan kommer Frihedsmuseet til at se ud

En elipseformet, rosenbeklædt bygning med bl.a. indgang og cafe over jorden. Udstillingslokalerne under jorden. Sådan kommer det nye Frihedsmuseet til at se ud.Pris: 93,5 millioner kroner.

Lundgaard & Tranbergs Arkitekters vinderforslag. Fold sammen
Læs mere

Godt to år efter at en påsat brand ødelagde Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-1945, kunne kulturminister Marianne Jelved (R) tirsdag – på Danmarks frihedsdag – præsentere en nyt museum.

Det nye museum, som kommer til at ligge der, hvor det gamle lå på Esplanaden i Churchillparken i København, er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.Projektet blev af en dommerkomite, hvor ministeren er formand, valgt blandt fem projekter, som var med i den afsluttende konkurrence.

Dommerkomiteen har valgt et stilfærdigt og underspillet byggeri som vinder. Mens nogle af de andre projekter opererede med spektakulære indgangspartier og store glasfacader, så fremtræder vinderprojeket stilfærdigt og underspillet.

Det meste af det nye museum ligger under jorden, hvor udstillingslokalerne består af to rektangulære lokaler – en stor og en mindre udstillingshal. Oven på jorden ligger en elipseformet bygning. 16 meter på den længste led og 12 på den korteste. Tre tager der bl.a. indeholder indgang, cafe, butik og undervisningslokaler.

Bygningen skal ligge på en stor rektangulære, grusbelagt plads, der skal fungere som en plads i bygen. Bygningen bliver beklædt med et stålespalier, hvor på der vokse klatreroser. Sorten skal være white dawn. Meget symbolsk er den hvid og blomstrer i maj – omkring frihedsdagen.

»Vi har valgt det bedste af de fem forslag. Det opfylder det, som et museum skal have, nemlig en rummelig og anvendelig udstillingsfacilitet - den store udstillingshal. Vi skal nemlig huske på, at før eller siden vil selv den bedste udstilling skulle forandres eller afløses af noget helt nyt. Det er vigtigt at have et rum, som er djærvt og brugbart, og som tåler at man er der. Dernæst byder det også på den mulighed, at når man bevæger sig fra nutiden oppe over jorden og ind i historien om modstandskampen under jorden, skal man via trappen eller elevatoren gennem det, vi kalder »a dark ride«. Hvor der er en lille lyd eller noget andet, der signaler, at nu skal man omstille sig til en anden tid,« siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen.

Det nye museum forventes af kunne åbne i 2018, og prisen er 93,7 millioner kroner. 20 millioner kommer fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal. 10 millioner fra Augustinus Fonden. Resten kommer fra staten.

Fem arkitektfirmaer har deltaget i konkurrencen: Lundgaard & Tranberg (vinder), Heneghan Peng Architects, Polyform Arkitekter, BIG – Bjarke Ingels Group og Henning Larsen Architects.