Sådan har du aldrig set Agatha Christies berømte mordmysterier før

Mordmysterium af Agatha Christie udkommer nu som interaktiv app - som en blanding af videoklip, tweets og kommentarer.

Mr. Quin - Agatha Christie-mysterium som social media-krimi. Pressefoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Agatha Christies berømte mordmysterier er lavet i alverdens versioner siden den engelske krimimester satte dem til papir, men som interaktiv app - udspillet i nutid - det er alligevel nyt.

Det er nu virkelighed, efter at et samarbejde mellem Agatha Christie Productions og app-firmaet Tell torsdag resulterede i en app, der fortæller en af hendes krimier gennem et social media-feed af beskeder, fotos og videoer, og hvor læseren selv kan kommentere.

Det er novellen »The Mysterious Mr. Quinn« fra 1930, der er omsat til appen »Mr. Quinn« - som vel at mærke foregår i nutid. Historien udspiller sig på det klassiske landsted, hvor værtinden, Lady Laura, har planer om at præsentere sit nye onlineprojekt for en gruppe gæster fra London.

Men stemningen bliver noget trykket, da magasin-redaktør Satterthvaites live blog overtages af den mystiske Mr Quin, som afslører sandheden bag en af gæsternes fælles venners selvmord fem år tidligere.

Så kører det bare på Christie-vis, og historien udfolder sig i real time fra midt på dagen til kl. otte om aftenen, hvor app-følgerne får drypvise informationer og selv kan kommentere udviklingen og byde ind med bud på sammenhængen og morderen.

Som Mr. Quinn ses Gethin Anthony, kendt som Renly Baratheon i Game of Thrones, og scenerne er skudt med iPhones og GoPro kameraer, for at give den rigtige live-stemning.

»Alle personerne i historien fortæller deres historier på sociale medier, så man kan sidde udefra og følge med i deres verdener efterhånden, som historien udfolder sig,« fotæller TELLs interaktive instruktør og producer, Kevin Moss, til Reuters. »Det er en slags underholdnings-streaming, og du styrer selv tidlslinjen ved at køre op og ned med tommelfingeren.«

»De foreløbige reaktioner fra folk lyder på, at man virkelig bliver fanget ind af historien - og har svært ved at slippe den igen. Og at det er en naturlig måde at få historier fortalt på i dag, hvor sociale medier fylder så meget. Det, at man voyeuristisk kigger ind i andres verdener, afspejler, hvordan vi lever i dag,« siger Kevin Moss.

Agatha Christie døde i 1976, og hendes mange elskede krimier - blandt andet med detektiverne Hercules Poirot og Miss Marple - foregår både tidsmæssigt, men ikke mindst i verdenssyn, i en ganske anden tid end nutidens. Alligevel er Agatha Christie selskabet overbevist om, at forfatteren ville have elsket den nye app.

»Agatha Christie beholdt alle sine fanbreve og svarede på hver eneste af dem. Så vi er sikre på, at hun ville have været vild med den her slags fortælling, hvor man hele tiden kan være i direkte kontakt med sine fans,« siger Julia Wilde, forretningsudvikler på Agatha Christie Limited, selskabet bag appen.

Appen kan hentes mrquin.com eller App Store.