Sådan får du kolde gys i varmen

Berlingskes krimiekspert giver bud på isnende uhyggelige thrillere og andre spændingsromaner til ferien.

Den uhyggelige thriller »Hannibal« af  Thomas Harris er en oplagt  kold mental afvaskning i sommerheden. Billedet viser Anthony Hopkins som Hannibal Lechter i Ridley Scotts filmatisering af romanen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Phil Bray/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommeren bliver hed. Det tror vi på. Sveden kommer til at hagle ned ad os, vinden vil stå stille i lange perioder og kun klodset klaske ind over os fra tid til anden og kun for at vælte alting på hovedet og parasollen ud af geled - ikke for at lufte og nedkøle. Og med varmen opstår en slags vatteret virkelighed, hvor lydene bliver langsommere, og lyset flimrer som over overophedet asfalt.

Risikoen for hedeslag er derfor reel, så her på redaktionen er vi klar med gode råd og raske henstillinger for at undgå varmerelaterede ildebefindender. Afkøling af korpus bør foregå med hyppige bade og kølige drikke, men skal man svale sjæl og ånd, kan det anbefales at læse en krimi. Vælger man den rette, er der garanti for, at de isnende gys får hårene til at rejse sig og angstens koldsved til at løbe forfriskende ned ad ryggen.

Som en anden Dr. Gru udskriver vi derfor en recept med eviggyldig litterær mordmedicin. Dosis er op til den enkelte og afhænger mest af vægten af den pågældendes indlevelsesevne. Misbrug burde ikke være muligt.

Begynd med en decideret kold mental afvaskning ved hjælp af amerikanske Thomas Harris’ serie om den moderne Dr. Jekyll and Mr. Hyde-agtige kannibal Hannibal Lechter. I de to første bind, »Den røde drage« og »Ondskabens øjne«, er han blot en bifigur, mens han i »Hannibal« (og den mindre effektive »Hannibal vågner«) har hovedrollen.

Bøgerne, hvor gru og gys forenes med begavet efterforskningsarbejde, har inspireret til både film og TV-serie, sidstnævnte med Mads Mikkelsen i titelrollen. De fungerer som våde omslag på varme tanker og anden solstik.

Undervejs i læsningen vil man muligvis miste tidsfornemmelse og stedsans og igen forvilde sig ud under naturens bagende glødelampe, hvorfor man passende kan drysse lidt historisk ligstøv henover eventuelle røde plamager på hud og humør. Der er nok at tage af, krimilitteraturen består af en guldgrube af mord og modbydeligheder.

Hvis man allerede har læst de mest kendte, kunne man passende fordybe sig i skotske Josephine Tey (1896-1952). Hun er blevet hyldet som en af genrens bedste for bl.a. »Hvem myrdede prinserne?«, der handler om den britiske kong Edward IV og mordet på hans to unge sønner. Alfred Hitchcocks filmatisering af »Et vokslys til min båre« (»Ung og uskyldig«) borger for denne forfatters hårrejsende kvalitet.

Øget puls og bedre blodomløb

Men hvis den lidt gammeldags tone hos Tey ikke er sval nok for moderne krybdyr og andre krimilæsere, kan man fordybe sig i amerikanske James Ellroys meget anderledes historiske krimiserie, »Underworld USA«. Her er fiktion om magtmisbrug, ludere og lommetyve bygget op som kulisser omkring virkelige begivenheder. Første bind, »American Tabloid«, handler om mordet på præsident Kennedy.

Gysets mester, ligeledes amerikanske Stephen King, har også skrevet om JFK – i den fremragende, ikke-spændingslitterære »22.11.63« – men skal man have noget mere tænderklaprende, så er hans »Ondskabens Hotel« en klassiker, der i 2014 blev fulgt op af en passende foruroligende fortsættelse, »Doktor Søvn«.

Ondskabens øjne, ondskabens hotel, ondskab som noget, der bundtes i bogkasser ... for eksempel én, hvor der kan stå »Ondskabens høst«. Den svale krimi er skrevet af Robert Galbraith, alias J.K. Rowling, og er tredje bind i den både charmerende, nervepirrende og - titlen til trods - ikke helt så onde serie om den etbenede privatdetektiv Cormoran Strike. De to første bind hedder »Gøgens kalden« og »Silkeorm«.

Er man mere til kølig spionthriller, og har man endnu ikke sat »tjek« ud for John le Carré, så er »Spionen der kom ind fra kulden« et oplagt valg. Det er barsk koldkrigsnedkøling om kontraspionage, britisk efterretningstjeneste og Berlin i 1960erne.

Og hvis vi bliver ved titler, der er isnende velgørende for både sind og sprog, så indløs recepten på de frostkrystalliserede »Blod på sneen« – norske Jo Nesbøs atypiske thriller om en ensom og forelsket lejemorder – og »Kulde«, islandske Yrsa Sigurdardóttirs gåsehudsfremkaldende roman om incest og andre overgreb.

Har man endnu ikke fået isterninger nok i sommerdrinken, kan man runde af med franske Bernard Miniers kolde afvaskning »Iskold død«, der er en uforglemmelig forfrysning. Mord og mærkelige hændelser i et øde, sneklædt bjerglandskab burde være nok til at afkøle selv det mest svedende, svimlende sommerhedeslag.

Nå, ja, og skulle sommeren gå hen og blive kølig og våd, det er jo set før på disse breddegrader, trods global opvarmning og venligtsindede vejrguder, så er der også råd for det. Samme råd, faktisk: Kast dig over kriminalromanen, den giver øget puls og bedre blodomløb og på sin egen magiske måde virker den således begge veje.

God krimisommer!