Sådan bliver fremtidens Roskilde Festival så massiv en succes som i år

Roskilde Festival 2014 blev en stor succes fordi den formåede at forene det nye med det gamle i musikken. Udfordringen bliver nu at styrke fællesskabet - ikke mindst mellem det der sker på scenen og et stadig mere krævende publikum.

Roskilde Festival 2014 har været mere end god, mener Berlingskes musikredaktør. Det er publikum til Manu Chao på Orange Scene vist enige i. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et tidspunkt i fredags mens musikken stadig spillede på dette års Roskilde Festival blev jeg af en anden journalist spurgt om, hvordan jeg troede Roskilde Festival ville se ud i 2050.

Nu er 35 år lang tid for alting og jeg kan med garanti sige, at Roskilde 2050 bliver uden mig rockende foran Orange.

Men tankeeksperimentet er interessant, for hvis der overhovedet eksisterer noget der hedder Roskilde Festival til den tid, så vil der næsten med garanti være vendt op og ned på både festivalens publikum og den musik, der vil stå på plakaten.

Mit bud er, at den elektroniske scene, popmusikken og et flouriserende mashup af alskens genrer vil være altdominerende. Ikke noget ondt i det, for der findes kvalitet inden for alt, men en ny musikalsk æra vil have overtaget rockens rolle som førsteelsker på Roskilde. Ikke så meget fordi rocken til den tid har udspillet sig selv - den dør som bekendt aldrig - men fordi den traditionelle koncertoplevelse, hvor en solist og et band står på en scene og spiller noget musik for et publikum, der så danser og lytter, er ved at tabe pusten i festivalsammenhæng.

Vi kunne ganske vist i år stadig forenes i store musikalske øjeblikke sammen med The Rolling Stones, Damon Albarn, Future Islands og Spids Nøgenhat, der blot var nogle af dette års store oplevelser og flere af dem vil helt sikkert komme i årene fremover, men fremtidens festivalpublikum vil kræve noget mere end det eksempelvis Arctic Monkeys leverede, hvor automatpiloten var sat på, men nerven manglede.

Det er ikke længere nok og det er fremsynede folk godt klar over.

Vi har i år allerede set optræk til de nye tendenser. Først og fremmest med Major Lazers totaloplevelse på Orange lørdag nat. Det er svært at kalde det for en koncert, men det var et unikt billede på hvordan man skaber en kæmpe fest ved at nedbryde alle grænser mellem scenen og publikum og lade samspillet gå op i en højere enhed.

Også Apollo har været en kæmpe succes for festivalen med sit program og direkte tilgang fra campen, og i det hele taget har Roskilde Festival truffet en fornuftig beslutning om at mixe genrer på de forskellige scener så dem, der er til country, måske bliver hængende samme sted og så får noget svedigt EDM efterfølgende som de måske ikke lige havde regnet med.

Det er det unikke og overraskende det krævende festivalpublikum i dag forventer. Når Damon Albarn hiver De La Soul med på scenen og leverer »Feel Good Inc.« eller når Nikolaj Nørlund giver et nummer sammen med Raske Penge så er det et udtryk for fremtidens festivaloplevelse, der gerne skulle kunne noget andet end en almindelig koncert.

Og det gør Roskilde Festival faktisk allerede et stort arbejde for at levere, selv om det er musikerne selv, der skal tage det sidste skridt.

Roskilde Festival 2014 har været mere end god, fordi festivalen dygtigt har forenet det nye med det gamle uden noget for alvor er faldet igennem. Icona Pop lyder måske som en forkert booking og Drakes aflysning lavede et alvorligt hul i programmet, men det var ikke noget der ikke kunne lappes.

Mandag starter så år 1 efter Stones for Roskilde Festival. Et nyt program skal lægges og den vigtigste opgave i det arbejde bliver at skabe en sammensmeltning mellem publikum og musikken. Stadig med store trækplastre på Orange og masser af kendte og ukendte navne fra mellemlaget og undergrunden på alle de andre scener inklusiv den nye og supergode Avalon, men med ét fokus til fælles - at styrke fællesskabet, få det indre dyr og drifterne frem i folk og få fjernet de sidste hæmninger i fire dages musikalsk ekstase.

Hvis det lykkes findes Roskilde Festival også i år 2050.