Så er skovfesten i gang

De første af dagens 30.000 Skanderborg festival-gæster har indtaget pladsen. Blandt dem en jurastuderende, der reklamerer for boden »Mor Karens æskesteg«.

I dag åbner årets Smukfest, Skanderborg Festival, for alvor op med koncerter og fest på pladsen. På campingområdet bliver der spillet BOB. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mest ihærdige gæster har været her siden søndag og festet på området "Kærligheden," hvor unge håbefulde talenter har underholdt med standup og musik lige siden.

Flere sluttede sig til, da hegnet væltede mandag, og fodboldbanerne omkring festivalen blev indtaget af gæster bevæbnet med telte, gummistøvler og dåseøl.

Og nu er Danmarks Smukkeste Festival så åbnet officielt. For gang nummer 33, siden fem unge mænd gik sammen i 1979 og skabte Skanderborg Musikfestival i udkanten af byen omgivet af søer og bøgetræer.

Fra 1.000 til 30.000 gæster

Mellem 600 og 1000 mennesker mødte dengang op ved friluftsscenen i bøgeskoven, hvor presenninger var spændt ud i trætoppene mellem bøgetræer og en gammel Toyota Van, som tilhørte en af arrangørernes forældre.

Siden er arrangementet vokset markant. Op mod 50.000 gæster har de seneste år deltaget hver dag i begivenhederne, og alene sidste år omsatte festivalen for rekordhøje 107 millioner kroner.

De første gæster klar til fest i skoven

Den største musikscene - bøgescenen - er netop åbnet med musik fra James Brown - vinderen af talentkonkurrencen "Starfighters," der har løbet siden i søndags.

Hele festpladsen er efterhånden ved at være åben og klar til fem dages skovfest. Bortset fra, at teknikere og udsmykkere stadig render rundt og hamrer de sidste skilte fast på boderne og dekorerer bøgetræerne, som i år for første gang blandt andet bliver pakket ind i strikkede dragter.

En af årets forventningsfulde festivalgæster er 26-årige Anne Trampedach Juul fra Hammel. Hun er ikke vant til at tage på festival, men sidste år var hun med til Danmarks Smukkeste Festival i Skanderborg. Og nu er hun kommet tilbage for at få mere. Denne gang som en af pladsens 12.000 medhjælpere.

- Der er bare så hyggeligt her. Skoven og træerne giver en dejlig, rolig stemning, og i det hele taget er her bare afslappet og hyggeligt, siger hun, mens hun varter dagens første gæster op i Stjernebaren - en bar med en cirka fem meter høj sølvstjerne foran.

En anden af de festklare gæster er festivaljomfruen Camilla Jensen på 24 år. Til dagligt studerer hun jura i Aarhus, men i dag render hun rundt med en trøje med teksten på ryggen: Mor Karens Flæskesteg - en halv time i selskab med en lækker steg.

Her kunne den kvikke læser måske tro, at hun arbejdede i flæskestegsboden. Men nej. Hun bærer T-shirten mod at få en gratis flæskestegssandwich.

- Jeg glæder mig rigtig meget, til festivalen virkelig går i gang og ikke mindst til at høre Bryan Adams i aften, siger hun. Og hendes førstehåndsintryk af festivalen er godt:

- Det er fedt, at der er så mange små gader med udsmykning, lys i træerne om natten og sjove boder og barer. Det giver bare en rigtig god stemning, siger hun.

Der er gang i musikken på festivalpladsen fra 8-12. august, og 180 bands af alle genrer skal optræde.