Så begynder optagelserne til storfilmen »The Danish Girl« i København

Hollywood-filmen om verdens første kønsskifteopererede mand, danskeren Einar Wegener, har to Oscar-vindere på rulleteksterne.

Eddie Redmayne i hovedrollen i den engelsk-amerikanske storfilm »The Danish Girl« om verdenshistoriens første kønsskifteopererede menneske. Foto: Universal Pictures International. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I går havde Kunstakademiets lokaler på Charlottenborg besøg af intet mindre end to Oscar-vindere. Instruktøren Tom Hooper modtog i 2011 en statuette for sin instruktion af »Kongens store tale«, og for blot en måneds tid siden vandt britiske Eddie Redmayne det amerikanske filmakademis fine pris for sin rolle som fysikeren Stephen Hawkins i »Teorien om alting«.

Sammen med svenske Alicia Vikander er de lige nu i København for at optage scener til »The Danish Girl«, som efter planen får premiere 27. november i år.

 

Historien om Einar Wegener, der blev født i 1882, og hans rejse mod at blive den kønsskifteopererede Lili Elbe er både rørende og tragisk. I begyndelsen af 1920erne var Einar og Gerda Wegener et af dansk kulturlivs mest feterede kunstnerpar, men i 1930 fik den transseksuelle Einar som den første i verden foretaget en række operationer, som gradvist forvandlede ham fra mand til kvinde – kendt under navnet Lili Elbe.

Flere af de kirurgiske indgreb havde dog mere karakter af medicinske eksperimenter – blandt andet forsøgte man at indoperere æggestokke i den tro, at han kunne blive gravid – og i 1931 døde Einar Wegener/Lili Elbe på en klinik i Dresden, 48 år gammel.

København som co-producer

»Lige siden jeg læste manuskriptet første gang, har det været en drøm for mig at filme her i København,« siger instruktøren Tom Hooper og fortæller om, hvor usædvanligt privilegeret det er at få lov til at filme scener i det land, hvor historien rent faktisk udspillede sig. Senest, fortæller instruktøren, måtte han på grund af finansiering filme dele af TV-serien »Elizabeth I« med Helen Mirren og Jeremy Irons, i Litauen.

»Det mest oplagte sted at optage er her i Danmark, men det havde ikke kunnet lade sig gøre uden hjælp fra Copenhagen Film Fund,« siger Tom Hooper og takker direktøren for filmfonden, Thomas Gammeltoft, der med en investering på seks millioner kroner har gjort det muligt at filme omkring 50 scener på 20 københavnske locations.

Skuespillerne Eddie Redmayne (tv.) og Alicia Vikander er i København sammen med instruktøren Tom Hooper for at indspille scener til »The Danish Girl.« ?Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere

»Vores mål er at få to store internationale filmproduktioner til København om året. Alle rundt om i verden taler om København og vil hertil for at skabe noget kreativt, og det skal vi udnytte, fordi det skaber arbejdspladser og branding til byen,« siger Thomas Gammeltoft.

Nicole Kidmans hjertebarn

Også festsalen på Charlottenborg, hvor pressen møder filmens producere, skal bruges i filmen. Det var nemlig her, at Einar Wegener indtil 1904 studerede på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Historien om det usædvanlige ægteskab blev i 2000 til romanen »The Danish Girl« af den amerikanske forfatter David Ebershoff. Samme år erhvervede produceren Gail Mutrux rettighederne, og nogle år senere forlød det, at en Hollywood-film var på vej med Charlize Theron og Nicole Kidman i rollerne som henholdsvis Gerda og Einar. Men selv om Nicole Kidman både var co-producer, havde investeret sine egne sparepenge i projektet og tilmed havde ønske om selv at instruere, blev projektet hele tiden udsat, forklarer produceren, som tidligere har produceret film som »Rain Man« og »Donnie Brasco«.

»Det er ganske enkelt en god historie, som jeg i snart 15 år har arbejdet på at lave. Så det er helt fantastisk, at vi langt om længe kan være her i København,« siger Gail Mutrux.