S vil sikre museer i ny finanslov

Partiet bakker op om DFs forslag til en helt ny vikingeskibshal og opfordrer samtidig til, at man hjælper bl.a. Kvindemuseet og Arbejdermuseet, hvis puljer udløber til nytår.

Umistelige gamle skibsvrag fra vikingetiden kan gå tabt, hvis Vikingeskibsmuseets forvitrede mure bukker under for vandet under den næste store storm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store betonhal på Vikingeskibsmuseet i Roskilde er efterhånden så forvitret, at det kun er et spørgsmål om tid, før murene bukker under for den næste store storm. Derfor bør der findes en varig løsning for museet ved finanslovsforhandlingerne, mener Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen.

»Det er uholdbart, at museet står og forfalder,« siger han. »Museet har lavet en udmærket helhedsplan, og den skal staten efter vores mening engagere sig i. Derfor synes jeg, man skal reservere midler på finansloven, så man har mulighed for at bidrage til et nyt samlet projekt.«

Dansk Folkeparti spillede allerede i januar ud med et forslag om, at staten over de næste tre år afsætter 100 mio. kroner på finansloven til at bygge en helt ny vikingeskibshal til afløsning af den nuværende, der snart er 50 år.

»Det er klart, at jeg forventer, at DF, som sidder med ved forhandlingsbordet om finansloven, bringer den sag op,« siger Mogens Jensen, som imidlertid gerne vil signalere, at Socialdemokratiet også er parat til at sikre en løsning for museet. »Vi indgår gerne i en aftale om en medfinansiering,« siger han.

Socialdemokraterne er også enige med DF om, at den fredning af arkitekt Erik Christian Sørensens hal fra 1969, som blev vedtaget i 1997, bør ophæves, så man kan bygge en ny hal.

»Bygningstilsynet har været dernede, i øjeblikket afventer man deres rapport, om de også vil anbefale en affredning,« siger han.

Derimod mener han ikke, som DFs kulturordfører, Alex Ahrendtsen, at der bør stilles særlige krav om, at en ny vikingeskibshal skal have en særlig »vikingeagtig« stil.

»Vi politikere skal holde os fra at træffe beslutning om selve arkitekturen,« siger han.

»Jeg forventer, at der udskrives en arkitektkonkurrence, og det vil være vores udgangspunkt for at gå ind i det. Det er også det, som kommunen og museets bestyrelse selv forestiller sig, at der skal ske. Vi skal sikre rammerne for, at man kan lave et godt byggeri, som også fastholder den oprindelige idé med en indre hal, hvor skibene står tæt på vandet.«

Udover en sikring af Vikingeskibsmuseet mener Mogens Jensen, at det er vigtigt, at man ved finanslovsforhandlingerne tilgodeser de kulturinstitutioner, som står til at miste deres midlertidige puljer ved udgangen af 2016.

»Jeg hæfter mig særligt ved Arbejdermuseet i København og Kvindemuseet i Aarhus, som er meget skrøbelige økonomisk set. De har hidtil fået henholdsvis 800.000 og en million kroner årligt, som de mister nu,« siger han. »Der bør findes en løsning for dem. Helst en permanent finasieringsmodel, men hvis der ikke kan blive enighed om det, så en ny fireårig bevilling.«