S: Rigsrevisionen skal undersøge Mette Bocks og andres fratrædelser i DR

Da den nuværende kulturminister, Mette Bock (LA,) i 2009 forlod DR, fik hun to millioner kroner med sig ud ad døren. S kræver en rigsrevision. Andre medieordførere mener ikke, at kulturministeren har et problem.

Kulturminister Mette Bock fik en fratrædelsesordning på to millioner kroner, da hun forlod sin direktørpost i DR i 2009. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det et problem, at kulturminister Mette Bock, som skal sidde ved bordenden under medieforhandlingerne, selv forhandlede sig til en fratrædelsesordning, der sikrede hende et gyldent håndtryk på to millioner kroner, da hun i 2009 forlod stillingen som DR-programdirektør?

»Det lyder til at være en meget ekstravagant fratrædelsesordning. Jeg har derfor bedt DR redegøre for de konkrete forhold i forbindelse med Mette Bocks fratræden. Derudover har jeg på baggrund af denne sag og Gitte Rabøl-sagen bedt statsrevisoren om at anmode Rigsrevisionen om at lave en samlet undersøgelse af ansættelsesforhold og fratrædelsesordninger i DR,« siger Mogens Jensen (S), der vil afvente tilbagemeldingerne, før han tager stilling til, hvor kritisabel, han finder Mette Bocks fratrædelsesordning.

Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, mener ikke, at Mette Bocks gyldne DR-håndtryk er et problem for hende som kulturminister.

»Jeg kan ikke se, at Mette Bock har et habilitetsproblem, selv om jeg selvfølgelig ikke kan udelukke, at forholdet spiller ind i forhold til Mette Bocks manglende lyst til at kritisere bestyrelsesformanden. Indtil videre vil jeg lade tvivlen komme hende til gode og afvente hendes udspil til medieforhandlinger,« siger Morten Marinus.

I Venstre mener medieordfører Britt Bager heller ikke, at sagen har nogen betydning for kulturministerens habilitet.

»Pilen peger på DRs ledelse, for det er den, der skal forvalte pengene og forsvare sine beslutninger over for licensbetalere og politikere. Jeg tror, at de fleste lønmodtagere - inklusiv mig selv - vil forsøge at forhandle den bedst mulige aftale på plads, så det ser jeg ikke nogen problemer i. Men det er meget kritisabelt, at en offentlig virksomhed som DR agerer på den måde,« siger Britt Bager, der har fuld tillid til Mette Bock:

»Jeg er meget tryg ved Mette Bock som kulturminister. Hun er utrolig kompetent.«

Den konservative medieordfører, Naser Khader, er enig:

»Man kan ikke bebrejde nogen, at de går efter den optimale aftale for dem selv. Problemet er DRs bestyrelse, og jeg kan ikke se, at Mette Bock har et problem i denne forbindelse.«

SFs medieordfører, Jacob Mark, synes, at det er en »vild sag«, men frikender Mette Bock:

»Den viser, at DR har et meget arrogant forhold til licensmidlerne. At Mette Bock har en fortid som DR-direktør og har været en del af den karrusel, ser jeg ikke som noget problem. Det væsentlige spørgsmål er, om hun vil være med til at ændre den kultur,« siger Jacob Mark.

Forfatter og samfundsdebattør, Jens Christian Grøndahl, mener, at sagen og Mette Bocks fortid i DR diskvalificerer hende som leder af medieforhandlingerne. Han mener også, at det er problematisk, at flere medieordførere ikke tillægger Mette Bocks DR-ansættelse og fratrædelse nogen synderlig betydning i forhold til hendes rolle som kulturminister og leder af de kommende medieforhandlinger:

»Det er et politisk svigt og helt uforståeligt, hvis politikerne ikke kan se probleme. Mette Bock har været en del af fætterkusinefesten i DR, og de fleste mennesker kan godt se, at det gør hende inhabil. Det er bekymrende, at politikerne ikke kan se problemet.«