S: Alle e-bøger skal kunne lånes på biblioteket

Danske forlag skal tvinges til at udlåne alle værker som e-bøger. Det mener Socialdemokratiet, der med en ny afgørelse fra EU-domstolen i ryggen kræver handling fra kulturministeren. Forlagsdirektør kalder beslutningen en bombe under bogmarkedet.

Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, mener at e-bøger, på lige fod med 'rigtige' bøger, skal være tilgængelig via landets biblioteker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Drømmer du om at læse en bog af Hanne-Vibeke Holst, har du to muligheder: Du kan købe bogen eller låne den på biblioteket. Men hvis du gerne vil læse bogen i digitalt format, må du nøjes med at måtte købe den. Bogen er nemlig ikke til rådighed for det digitale biblioteksudlån.

Det er helt forkert, mener Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, der nu vil tvinge de danske forlag til at udlåne alle bøger via bibliotekernes digitale platform, E-reolen. Hans synspunkt har fået ny næring efter en afgørelse ved EU-Domstolen, der sidestiller digitale bøger med fysiske bøger.

»Det er nødvendigt og vigtigt, at vi har fri adgang til litteraturen. Hvis forlagene kan blive ved med at blokere for at udlåne deres bøger via bibliotekets digitale platform, så mister vi biblioteksmodellen, som er så vigtigt for det danske samfund,« siger Mogens Jensen, der har kaldt kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om sagen i eftermiddag.

Men hans udmelding møder ingen forståelse hos forlaget Gyldendal.

»Det vil jo være en bombe under hele litteraturmarkedet, hvis du tvinger det igennem. Og det ville i hvert fald kræve, at E-reolen blev ændret, så det fik mere karakter af at være et bibliotek end af en butik,« siger Gyldendals direktør Elisabeth Fogtdal Nøjgaard.

Hun bakkes op af foreningen Danske Forlag.

»Vi skal passe på, at vi ikke fortaber os i bibliotekerne. De skal selvfølgelig være en del af den nye verden, men det er vigtigt, at bibliotekerne ikke bliver en barriere i forhold til at vi også får skabt vækst i salget af e-bøger og i udviklingen af digitale tjenester som for eksempel Mofibo og Storytel. At tvinge forlagene til at levere e-bøger til bibliotekerne vil på den lange bane kunne få negativ betydning for hele bogens værdikæde,« mener Danske Forlags direktør, Christine Bødtcher-Hansen.

Det er ikke første gang, der er ballade om det digitale udlån af bøger. Diskussionerne begyndte for alvor i sommeren 2015, da E-reolen fik overraskende succes. Alene i juli måned lånte danskerne 126.000 e-bøger på portalen, hvilket langt oversteg forlagenes salg af e-bøger.

Succesen fik forlagene til at frygte, at danskerne ville vænne sig til gratis litteratur, og flere forfattere, heriblandt Hanne-Vibeke Holst, Elsebeth Egholm og Tom Buk-Swienty trak deres værker ud af portalen.

Siden har E-reolen udbudt et mindre udvalg af værker, men det kan ændre sig nu. I november gav EU-Domstolen nemlig den hollandske biblioteksforening medhold i, at bibliotekernes udlån af digitale bøger kan sidestilles med udlånet af fysiske bøger. Hos E-reolen er man svært glad for dommen.

»Jeg ser det primært som et signal om, at bibliotekerne har en særstatus på det her område, fordi de har ret til at udlåne e-bøger. Hvordan ordningen skal udmøntes, det ved vi ikke endnu. Men vi plejer jo altid at finde en ordning, og det gør vi også her,« siger Jakob Heide Petersen, der er chef for hovedbiblioteket i KBH og bestyrelsesformand for E-reolen. Han understreger, at E-reolen anvender en blanding af forskellige udlånsmodeller.

Mogens Jensen er enig i at der kan være mange måder at aflønne forlagene for, at deres bøger skal udlånes digitalt.

I første omgang handler det dog om at tvinge døren op og sikre, at bøgerne er til rådighed på E-reolen. Herefter skal der laves et forhandlingssystem, der kan massere vilkårene på plads mellem forlag og forfattere på den ene side og bibliotekerne på den anden.

Christine Bødtcher-Hansen fra Danske Forlag undrer sig over metoden.

»Langt de fleste danske forlag har allerede eksperimenteret med mange forskellige modeller, og de har vist en åbenhed, som man ikke har set i særlig mange andre lande. Men efterspørgslen på det kommercielle marked udvikler sig langsommere, og det er derfor helt naturligt at nogle forlag bremser op og tænker over, hvordan de sikrer et bæredygtigt, kommercielt marked, inden man sætter fuld damp på udlånet af e-bøger,« siger Christine Bødtcher-Hansen.

Kulturminister Mette Bock skal som nævnt i dag i samråd om sagen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hende forinden.