»Rytteriet« er dybest set en historie om druk

Rasmus Botoft og Martin Buch er ved at optage otte nye afsnit af den populære TV-satire »Rytteriet«, der sendes på DR2 til september.

Optagelser på ny omgang Rytteriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Solen brager ned over Allégade på Frederiksberg, men tykke sorte tæpper hængt for vinduerne holder alt dagslys ude fra den lille Café Intime, hvor optagelserne til de næste otte episoder af DRs satireserie »Rytteriet« er i fuld gang.

I det trange, i forvejen temmelig overlæssede cafélokale kæmper instruktør, regissør, kameramand, lyd- og lysfolk om pladsen med TV-monitorer, mikrofonstativer, kamera og alskens andet teknisk grej.

Ved ét af bordene sidder veninderne Else og Tulle i skikkelse af Rasmus Botoft og Martin Buch dressed up til narrestreger i stramt lårkort og skinnende guldjakker, højhælede sko, parykhår og bomuldsbarm.

Forhistorien kort: Else er omsider gået fra sin rødvinsdrikkende kværulant af en mand, Erik – »Ååååårh for helvede, Else!« – og er flyttet ind hos venneparret Tulle og John. Nu skal hun ud og »ruskes lidt igennem«, som Tulle udtrykker det – altså ud at kigge på mænd på det lokale værtshus. At hun her møder sangeren John Mogensen, som »knalder hende i baglokalet« og derpå giver hende en kold skulder, var måske ikke lige til at forudse. Men sådan er der så meget i den nye omgang »Rytteriet«.

»Vi har prøvet at komme et spadestik dybere med karaktererne, at få dem et andet sted hen i livet. Vi vil gerne lave noget, som ikke bare er sjovt,« siger Martin Buch, da vi lidt senere sidder i sminkevognen ude på gaden, mens han gør sig klar til at blive forvandlet fra Tulle til John Mogensen med sort paryk og fuldskæg med cykelstyr.

»Dybest set er »Rytteriet« jo en historie om druk,« siger han. »Mange af karaktererne er i usunde forhold, de ikke burde være i, og usunde steder i livet. På én eller anden måde ender vi altid i nogle dysfunktionsagtige ting med druk og svigt og vrede.«

Rasmus Botoft kommer ind – nu i et nyt og mere tækkeligt Else-kostume – og får makeup­en frisket op.

»Grundlæggende handler det om at tage forkerte valg i livet,« siger han og retter lidt på brysterne. »Mange af karaktererne burde have ændret deres livssituation for lang tid siden. Men måske er de omsider i gang med at ændre nogle vaner, når vi nu møder dem igen. Der er noget håb.«

Budskabet er altså ikke, at det allerede er for sent?

»Nej, tværtimod, det er mere en opsang til, at man skal huske at reagere. Vi har talt meget om budskabet i forhold til sidst. Der er selvfølgelig stadig meget, der er rent fjol, men der er også et klart budskab om, at man skal tage sit liv op til revision en gang imellem og reagere på det, der ikke er godt.«

Der er gået tre år, siden den første omgang »Rytteriet« blev sendt på TV i 2010. Siden da har parret haft flere end 90 liveshows på Bellevue, men de har også brugt lang tid på at overveje, hvordan en eventuel ny serie TV-satire skulle turneres.

»Vi har arbejdet med en masse forskellige idéer. Skulle vi lave en quiz eller et talkshow? Skulle vi lave en »dokumentar« med Snobberne om politik? Eller skulle vi rydde bordet og starte forfra med helt nye karakterer og f.eks. lave en julekalender? Vi har virkelig været meget i tvivl,« siger Martin Buch.

»Men så nåede vi alligevel tilbage til, at vi ikke var færdige med sketch-showet endnu, men at vi gerne ville udforske det og gøre det på en ny måde,« siger Rasmus Botoft, der kalder den nye serie for »en krydsning mellem sketch-show, dramaserie og novellefilm med en blanding af nye og gamle karakterer.«

»Vores instruktør, Peter Harton, har spillet en kæmpe rolle i tilblivelsen af »Rytteriet« på TV, både første og anden sæson. Nu er han flyttet til Berlin, og vi har besøgt ham mange gange for at skrive og udvikle sammen. Peter fik os ligesom tilbage på sporet, og det er også hans fortjeneste at vi har et helt fantastisk filmhold omkring os.«

FACEBOOK | Få mere kulturnyt og flere skuespillerinterviews serveret på facebook.com/berlingskekultur

Blandt de gamle kendinge, seerne må undvære i den nye serie, er både Gumbas-manden og Stripper-Jens, ligesom der hverken bliver penissange eller dialektservice.

»Vi overvejede også at droppe Fritz og Poul, men det kunne vi alligevel ikke få over os,« siger Rasmus Botoft.

Nye – eller næsten nye – gennemgående figurer er bl.a. Tulle og John.

»Faktisk kommer både Erik og Else og Tulle og John fra et sokketeater, vi lavede for mange år siden,« fortæller Martin Buch, der nyder sin nye rolle som den velpolstrede Tulle.

»Det er fedt at lave den kvindelige side og ikke bare den mande-maskuline satire. Når man er klædt ud med hofter, barm og højhælede sko, bliver man på en måde selv til en dame, man føler sig mere feminin og begynder også næsten automatisk at tale anderledes. Vi er begge to ret vilde med at være kvinder, det giver en helt anden frihed, en feminin energi.«

FACEBOOK | Hvilken karakter er din yndlings? Snak med på facebook.com/berlingske

Efter seks år med »Rytteriet« som både radio- og TV-satire og liveshow er Martin Buch og Rasmus Botoft nærmest blevet folkeeje.

»Ind imellem synes vi, at vi kan genkende nogle af vores figurer i forskellige tekster eller reklamer, og jeg har også hørt, at Lars Barfoed har givet den som Snobberne på et møde. Men det er da bare dejligt, at folk føler sig inspireret,« siger Martin Buch.

»Selvfølgelig er der en risiko for at blive sat i bås, men indtil videre har vi begge også været meget godt i gang med andre ting. Rasmus var med i »Lykke«, og jeg er med i den nye serie »Badehotellet«. Så må man bare håbe, at folk glemmer »Rytteriet«, når de ser os i andre roller. Og vi er også rigtig stolte af det, vi laver her, og over, at det er blevet så populært. Det er jo vores tekster, visioner og roller, der bærer det hele. Det er rigtig fedt.«