Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De politiske uenigheder mellem Rusland og Vesten har tilsyneladende ikke påvirket markedet for russisk kunst negativt – snarere tværtimod. Salget af russisk kunst er nemlig det højeste siden 2008, viser en ny rapport fra Deloitte og ArtTactic.
Konklusionen bygger på tal fra auktionshusene Christie’s, Sotheby’s og MacDougall’s, som er de største spillere på markedet for russisk kunst. Sotheby’s auktion for russiske malerier i juni indbragte mere end 220 millioner kroner – ti millioner kroner mere end nogen anden Sotheby’s-auktion for russisk kunst. Christie’s melder også om det bedste russiske sommersalg nogensinde.
Det er normalt velhavende russere, der er de mest ivrige købere af russisk kunst på de store London-auktioner. Og selv om særligt de rigeste russere er blevet hårdt ramt af EUs og USAs sanktioner mod Rusland, har det ikke påvirket de russiske velhaveres købelyst. 74 procent af køberne på Christie’s sidste auktion for russisk kunst var russere. »Vi kan se, at lige meget hvordan den sociopolitiske situation i verden er, så er folk stadig villige til at betale en høj pris for god kunst,« siger Emily Kodama, der er assisterende chef for Sotheby’s afdeling for russiske malerier, til The New York Times. Den positive fremgang for salg af russisk kunst gælder især for de avantgardistiske og konstruktivistiske russiske malere fra starten af 1900-tallet med navne som Kazimir Malevitj, Vasilij Kandinskij, og Varvara Stepanova i front.
Moderne russiske kunstnere født efter 1950 nyder ikke samme opmærksomhed – kun fem procent af markedet tilfalder dem.
De modernistiske malere taler både til de vestlige og russiske købere, siger Frances Aquith, chef for afdelingen for russiske malerier hos Sotheby’s:
»Når vi kigger på russisk avantgarde, er der ingen tvivl om, at kunstnere som Natalia Goncharoca, El Lissitskij og Vasilij Kandinskij appellerer lige så meget til vestlige købere som til russiske,« siger hun til The New York Times.
Russiske temaauktioner i Danmark
Selv om London er hovedstaden for russiske kunstauktioner, mærker man også i Danmark den stigende interesse for kunst fra Rusland.
»Det er også noget, vi mærker hos Bruun Rasmussen. Vi holder jo faktisk temaauktioner kun med russisk kunst og antikviteter, og dér fornemmer vi klart interessen. Især fra nyrige russiske købere, der vil »købe deres kultur tilbage«, så at sige,« fortæller Martin Borg, som er afdelingsleder for ældre malerier og russisk kunst hos Bruun Rasmussen.
Samme oplevelse har man hos Lauritz.com, hvor man ligeledes har afholdt en række temaauktioner med sovjetisk kunst fra 1930-70.
Lauritz.com oplyser også, at auktionsfirmaet gennem Stockholms Auktionsverk snart får et russisk maleri af den russiske kunstner K.E. Makovskij på auktion. Maleriet er vurderet til seks-otte millioner kroner.
Det mest indbringende russiske maleri, der nogensinde er solgt på en kunstauktion, er Nikolai Roerichs »Madonna Laboris« fra 1931. Maleriet blev solgt for, hvad der svarer til næsten 75 millioner danske kroner gennem auktionshuset Bonhams i juni 2013.