Rusland forbyder film om overgreb på tjetjenere

Ny film om drab og deportationer er historieforfalskning, mener det russiske kulturministerium.

Alexander Cherkasov fra menneskerettighedsgruppen Memorial Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle have været en film, der markerede 70-årsdagen for Sovjetunionens deportation af en halv million mennesker under Anden Verdenskrig. Men nu nægter de russiske myndigheder at lade det historiske drama få premiere. Det skriver AFP.

Filmen »Beordret til at glemme« skildrer hændelserne, set fra Tjetjeniens perspektiv, da man i vinteren 1944 på ordre fra den kommunistiske stats leder, Josef Stalin, tvangsdeporterede tjetjenere og ingusjetere fra deres hjemrepublik i det nordlige Kaukasus til Centralasien.

Men nu har filmens manuskriptforfatter og producer, Ruslan Kokanajev, modtaget et brev fra det russiske kulturministerium, hvor han er blevet nægtet af vise filmen. I brevet bliver dramaet stemplet som historieforfalskning, som ifølge ministeriet kan skabe had mellem folkeslagene.

Hos ministeriet fremhæver man især en massakre skildret i filmen, hvor 700 mennesker, som ikke magtede at gå længere under en deportation, i 1944 blev brændt ihjel i den tjetjenske bjerglandsby Khaibakh.

Det russiske kulturministerium hævder ifølge AFP, at der ikke er nogen beviser for hændelsen i de russiske statsarkiver.

»Det giver os mulighed for at konkludere, at påstandene om denne hændelse er en historisk forfalskning,« lyder det fra kulturministeriet, der endnu ikke har besluttet, om man vil undersøge filmen yderligere.

En kendsgerning

Men ifølge Alexander Cherkasov fra menneskerettighedsgruppen Memorial betragtes hændelsen som en kendsgerning.

»23. februar 1944 sneede det i bjergene, og det var svært at deportere folk til fods. Derfor trak man mændene til side og satte ild til dem, der ikke kunne gå. Det er kun muligt at diskutere dødstallet,« siger Alexander Cherkasov til AFP.

Ikke noget ukendt fænomen

Deportationer var ikke noget ukendt fænomen i Sovjetunionen. Allerede efter Den Russiske Revolution begyndte den sovjetiske leder, Vladimir Lenin, at fordrive store nationale grupper eller kritikere af styret, hvorved flere tusind mennesker mistede livet.

Filmen er finansieret af private investorer i Grosnij og Moskva og har ikke modtaget nogen former for offentlig støtte, fortæller filmens manuskriptforfatter og producer, Ruslan Kokanajev, der nu agter at gå rettens vej for at få vist sin film. Ruslan Kokanajev forsøger desuden at overtale en række filmfestivaler som Den Internationale Filmfestival i Moskva og Filmfestivalen i Venedig til at vise filmen.