Rundt om Elvis Presley: Det skrev vi om kongen af rock'n'roll

I dag er det 80 år siden, at den musikalske legende Elvis Presley blev født. Vi har været på jagt i Berlingskes arkiver og fundet en række artikler, der især sætter fokus på hans livs op og nedture.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Det skrev vi om Elvis Presley

Af Berlingske Research, research@berlingske.dk

Den 8. januar 2015 er det 80 år siden, at den musikalsk legende Elvis Presley blev født. Elvis Presley, drengen fra den amerikanske by Tupelo, var dermed så småt i gang med at ændre verdenshistorien, da han for egne penge greb mikrofonen i et pladestudie og indspillede to sange: “My Happiness” og på bagsiden ”That´s When Your Heartaches Begin”. Det kostede ham lige godt fire dollars. Pladen forærede han sin mor i fødselsdagsgave.

Da han indspillede pladen, ernærede han sig som lastbilchauffør, men drømte om at blive til noget ved musikken – at tjene til dagen og vejen ved at synge. Og den drøm gik i opfyldelse til overflod. I 1956 indspiller han ”Heartbreak Hotel”. Pladen bliver solgt i over 1 million eksemplarer. Den første guldplade var hjemme. Og især pigerne hvinede og dånede i nærmest hysterisk tilbedelse, når han stod på scenen.

Det blev dog ikke en rejse uden store personlige konsekvenser. Især i de sidste år af hans karriere – i 1970erne – havde Elvis mange problemer med sit helbred. Han fyldte sig med sodavand og spiste i det hele taget usundt. Der gik også rygter om, at han led af et narkotikamisbrug. Men trods alle odds var han en af de få store navne fra halvtredserne, der formåede at holde en ustoppelig popularitet helt frem til sin død den 16. august 1977, hvor et hjertestop gjorde en ende på hans liv kun 42 år gammel.

Vi har været på jagt i Berlingskes arkiver og fundet en række artikler, der især sætter fokus på hans livs op og nedture - og mindre på anmeldelser af hans plader. Og lad det være sagt med det samme: Vores kolleger var i begyndelsen absolut ikke imponerede. De ligefrem advarede mod hysteriet og forudså, at Elvis blot ville være en døgnflue. Men den overbevisning var helt væk 20 år senere, da avisen kunne skrive nekrologen over en af de største rock 'n' roll-sangere verden nogensinde havde set.

På de følgende sider har vi udvalgt over 10 artikler, som du kan se præcis, som de så ud i avisen - på det slidte gulnede papir.

Om det Berlingske Arkiv

Skal du skrive en bog? Lave historisk research? Se her hvordan du får adgang til Berlingskes unikke samling af avisudklip fra 1930 til 1989 og slip for at gennemgå kilometervis af mikrofilm. Arkivet indeholder omkring 70.000 kuverter. En meget stor samling med materiale om utallige personer - politikere, embedsmænd, skuespillere, musikere, forskere, forbrydere og så videre. Tilsvarende har vi samlinger af udklip om et emne eller begivenhed. Læs mere her.

Giv en avisforside i fødselsdagsgave.

Få en digital højopløst kopi til for eksempel plakat. Læs mere her.