Rumplade får nyt liv på Jorden

I 1977 sendte NASA en forgyldt plade med lyde fra Jorden ud i det rummet. 40 år efter udgives den på LP.

NASAs Voyager Golden Record, der i 1977 blev sendt med de to Voyager-fartøjer ud i rummet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et eller andet sted langt ude i det interstellare rum – knap 21 milliarder kilometer væk fra Jorden – flyder to yderst sjældne musikalske artefakter rundt om bord på NASA-rumsonderne Voyager I og II.

De to sonder har siden opsendelsen i 1977 båret på hvert sit eksemplar af den såkaldte Voyager Golden Record – to forgyldte fonogrammer fyldt med indkodede billeder og tegn, naturlyde fra Jorden, hilsener på alverdens sprog og musik fra alle fire verdenshjørner. Som en slags visitkort fra Jorden i tilfælde af, at Voyager-sonderne nogensinde skulle støde på fremmede livsformer eller civilisationer på tusindårsfærden mod stjernerne.

Fonogrammerne blev dengang kun trykt i 12 eksemplarer. Den daværende, amerikanske præsident, Jimmy Carter, fik et eksemplar, og resten blev fordelt mellem forskellige NASA-institutter.

Men i anledning af 40-årsjubilæet for Voyager-opsendelsen næste år bliver det nu muligt for alle pladenørder og rumentusiaster at erhverve sig deres helt eget personlige eksemplar.

98 dollar på Kickstarter

En ambitiøs kampagne via crownfunding-sitet Kickstarter har netop rejst nok penge til at realisere udgivelsen af et luksuriøst bokssæt næste år, der udover tre LPer består af et litografi af det originale Golden Record-diagram, download-koder og en hardcover-bog med billeder fra Voyagers færd ud i det interstallare rum.

Pladerne byder på et knap to timer langt miks af hilsener på 55 sprog, en montage af alverdens naturlyde samt halvanden times musik, der strækker sig fra Bach, Beethoven og Mozart over Louis Armstrong og Blind Willie Johnson til pygmæsang fra Zaire og indisk raga. Den oprindelige producer Timothy Ferris kommer til at stå for remasteren af udgivelsen.

Skulle man være interesseret i at eje et eksemplar af dette historiske dokument, skal man spytte 98 dollar i kassen på projektets Kickstarter-side. Over 5.000 har allerede støttet projektet med over 658.000 dollar, og kampagnen løber frem til fredag d. 21. oktober. Bokssættene forventes færdige og leveret i august 2017.