Royal indvielse i Oslo

Med en gallafest og fine gæster, bl.a. dronning Margrethe, blev Norges nye operahus i weekenden taget i brug.

Øverst: Festfyrværkeri ved åbningen af Norges nye operahus lørdag aften i Oslo. Nederst: Fold sammen
Læs mere
Foto: Kyrre Lien/Reuters

OSLO: Norges hovedstad, Oslo, har fået et operahus. Det blev indviet lørdag aften med et gallashow og med en række prominente gæster blandt publikum.

Det norske kongepar, kong Harald og dronning Sonja, var blandt gæsterne i det knap fire mia. kr. dyre operahus. Også dronning Margrethe og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, fulgte den første forestilling i operahuset – en to og en halv time lang forestilling med historiske højdepunkter inden for opera og ballet.

Der var inviteret 1.350 gæster til åbningen af operabygningen, der er bygget i hvide sten, og som synes at rejse sig fra fjordens vande ved Oslos gamle havneområde.

Den er tegnet af arkitektfirmaet Snøhetta, der tidligere har lavet Biblioteca Alexandrina i Egypten og Turner Contemporary Museum i London.

Inden aftenenes forestilling i Oslo nåede dronning Margrethe i øvrigt et kort besøg i Stavanger. Her så hun udstillingen »Slaget. Ryger på hærferd« på Arkæologisk Museum. På udstillingen er der både genstande fundet i Danmark og Norge. Det er blandt andet krigsøkser, der illustrerer, hvordan rygerbefolkningen fra Rogaland i omkring år 200 drog på krigstogt til Danmark. Her blev rygerhæren på anslået 1.000 mand angiveligt dræbt eller gjort til slaver af danskerne.

»Slaget understreger det bånd, der har været og fortsat er imellem Danmark og Norge,« sagde dronningen efter besøget på museet. »Det var vældig morsomt. Jeg har fulgt udgravningerne over tid og længe glædet mig til at se udstillingen. Jeg er heldig at se dette her. Følge det fra start til mål.«

NTB