Rowling lader døren stå på klem

Natten til lørdag kommer til at skrive sig ind i verdens litteraturhistorie. Den sidste del af den syv bøger lange serie om Harry Potter er tippet til at slå alle rekorder, allerede inden weekenden er omme. Men er det virkelig slut, når den sidste side er vendt?

Lastvognstog proppet med Harry Potter-bøger er på vej ud til alverdens butikker. Foto: Lucas Jackson/Reuters Fold sammen
Læs mere

LONDON: Det var en otte-årig pige, der kom til at ændre verden for millioner af læsere over hele verden.

Hendes navn var Alice og hendes far var formand for bestyrelsen på det lille britiske forlag Bloomsbury, der halvt om halvt overvejede måske at udgive en bog om en drengetroldmand ved navn Harry Potter. Som en tjeneste havde Alice lovet sin far at læse det første kapitel igennem og sige sin ærlige mening.

Den var ikke til at tage fejl af. Pigen havde ikke meget andet at sige end stik mig det næste kapitel i en fart. Kort efter tilbød Bloomsbury at udgive den første Harry Potter-bog med et førsteoplag på 1.000 eksemplarer (der i dag er cirka en kvart million værd stykket) og et forskud til den håbefulde forfatter på hele 15.000 kroner sammen med det gratis råd, at hun for Guds skyld ikke skulle satse på at kunne leve af indtægterne fra børnebøger.

Det er nu et årti, seks Harry Potter bøger og fem film siden, og i dag er Joanne K. Rowling den 13. rigeste kvinde i Storbritannien.

Slår alle rekorder
Når det sidste af i alt syv bind udkommer natten mellem fredag og lørdag, er det en verdensomspændende begivenhed, der allerede nu står til at slå alle rekorder. I forvejen er de tre seneste Harry Potter-bøger på listen over de bedst sælgende bøger nogensinde, og meget tyder på, at det længe ventede punktum for serien vil overgå sine forgængere. Allerede nu er der forudbestilt to millioner bøger i Storbritannien, og romanen står til at tjene lige så meget som en Hollywood-blockbuster i sin første weekend.

Priskrig
Postvæsenet indsætter ekstrabiler til at klare presset af de mange internetbestilte bøger, der skal bringes ud lørdag morgen, og en lang række bogbutikskæder har bombarderet deres kunder med lokkende specialtilbud, fester og gaver for at møde op i lige netop deres filial for at hente deres eksemplar af Harry Potter-bogen.

I Storbritannien er der udbrudt regulær priskrig om, hvem der kan sælge Harry Potter-bogen billigst, og indtil videre fører en supermarkedskæde med en pris på lige omkring de 100 kroner for bogen, hvis udsalgspris er det dobbelte.

Sikkerheden
Sikkerhedsforanstaltningerne op til bogudgivelsen er uden lige. Efter en skandale for tre år siden, da en trykker stjal et par kapitler af en Harry Potter-bog, der endnu ikke var udkommet, har Bloomsbury pumpet hundredtusindvis af kroner i at forbedre sikkerheden omkring bogen. Alligevel har der i den seneste uge været vedholdende rygter om, at nogen har fået fingre i en kopi og lagt den på nettet til både forlagets og forfatterens ærgrelse.

Når Joanne K. Rowling læser højt fra bogen på Natural History Museum i London ved midnatstid fredag, er der et skær af både fest og vemodighed over arrangementet. Det bliver efter alt at dømme sidste gang, forfatteren kommer til at søsætte en Harry Potter-bog.

Syvende bind er, helt i overensstemmelse med J.K. Rowlings oprindelige plan, et farvel til Harry Potter og hans tro venner Hermoine Granger og Ron Weasley, der afslutter deres tid på trolddomsskolen Hogwarts.

Afslutningen på serien bliver ikke bare slutningen på et eventyr af indtægter til forlagsbranchen og et gigantisk opsving i børns læselyst. Den kommer også til at efterlade et hul hos mange Harry Potter-fans, der er vant til at få fingrene i en ny bog hver andet år.

Den person, der allerede nu står til at klare hullet efter Harry Potter bedst, er J.K. Rowling selv. Hun har allerede bebudet, at hun har planer om at fortsætte med at skrive og har blandt andet skrevet et eventyr om feer til lidt yngre børn, og der er muligvis også en voksenbog på vej, der ikke har det mindste at gøre med magi eller trolddom.

I første omgang havde Rowling planer om muligvis at skrive under et pseudonym for at undgå sammenligning med Harry Potter-bøgerne, men den plan er opgivet i erkendelse af, at den britiske presses nysgerrighed formentlig ville afsløre hende i løbet af nul komma fem.

Når hun ikke er optaget af at skrive eller tage sig af familie, der tæller de tre børn Jessica, David Gordon og Mackenzia Jean, er der altid velgørenhedsarbejdet at kaste sig over. Rowling har doneret millioner til velgørende organisationer, der eksempelvis støtter enlige forældre og hjælper børn med at lære at læse i mindre bemidlede områder.

Måske...
At eventyret om Harry Potter er endegyldigt slut, er næsten helt sikkert, har J.K. Rowling pointeret i et tidligere interview med BBC.

»Der er en klar og tydelig afslutning på historien i bind syv. Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, for det kan jo være, at jeg om ti års tid får lyst til at vende tilbage til den verden. Men det er usandsynligt,« siger hun.

Døren er lukket, men kun på klem, så der er en lille halmstrå for fans at klynge sig fast i.

At den syvende bog ikke bliver det sidste verden kommer til at høre til Harry Potter, sørger Hollywood for. Harry Potter og Føniks-ordenen har netop haft verdenspremiere, men det varer ikke længe, inden optagelserne til film nummer seks Harry Potter og halvblodsprinsen går i gang. Filmselskabet er allerede begyndt at lede efter nye talenter, der kan spille rollerne som den mystiske Tom Riddle og den kærlighedssyge Lavender Brown.

Efter det er der bare tilbage at filmatisere den bog, der udkommer fredag nat.

Så er det virkelig slut.

Måske.