Roskilde Festival åbnet før tid

Roskilde Festivalens campingområde åbnede søndag morgen klokken otte, men 20.000 unge forventningsfulde festivaldeltagere havde valgt at møde aftenen før. Det tidlige fremmøde udgør et stadig stigende problem for festivalen, og i år måtte vagterne lukke folk ind over to timer før end beregnet for at undgå kaos.

Tusinder stod i kø hele natten for at blive lukket ind på festivalpladsen. Her er det ved indgangen ved Vor Frue Hovedgade. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Allerede fredag eftermiddag i sidste uge begyndte de første gæster at ankomme til årets Roskilde Festival, selvom musikken først begynder på torsdag, og campingområdet først åbnede i går morges klokken otte.

Flere end 15.000 festivaldeltagere valgte at ligge i kø natten til søndag for at komme først ind til campingområdet, så de kunne få de bedste teltpladser og tyvstarte festen. Det skabte et kaos, og Roskilde Festivalens vagter kunne ikke længere garantere for sikkerheden, så klokken 05.45 over to timer før beregnet valgte de at åbne sluserne, så folk kunne komme ind. To en halv time efter tyvstarten stod flere tusinde mennesker stadigvæk i kø ved de to indgange til Roskilde Festivalens østlige og vestlige side, mens de mest eftertragtede pladser på campingarealerne blev besat.

»Det er selvfølgelig praktisk, at folk møder om natten, så vi lige så stille kan give dem armbånd på, men det er klart, at når det virkelig svulmer op, så bliver det problematisk. Det er enormt mange mennesker at holde styr på,« siger Roskilde Festivalens talsmand Esben Danielsen og fortsætter: »Der blev simpelthen fuldstændig overfyldt ved indgang vest, og det synes vi ikke var en god situation, så vi valgte at åbne op, og folk stod så presset, at det hjalp med til at åbne. PåØst var situationen en anden, fordi der var god plads.«

Festivaldeltagerne møder især taltstærkt op lørdag aften, hvor de efter midnat kan få ombyttet deres billet til et af de armbånd, som giver adgang til festivalpladsen. Når de har fået armbåndet kan de lægge sig i kø i en stor indhegning natten over. Det var denne indhegning, som ved indgang vest blev overfyldt, og en af de personer, som lå i køen var 24-årige Ask Kjærgaard musikstuderende fra Århus, som ankom med toget klokken syv lørdag aften.

»Vi kommer primært for at få en god plads, men også for at få en god oplevelse inden det hele går i gang, og det føltes som om, der var mindst dobbelt så mange mennesker i år som sidste år,« fortæller han. »Jeg er ikke brandmand, men jeg synes godt, at man kan stille spørgsmålstegn ved sikkerheden, når man lukker så mange mennesker ind på så lille et område,« siger Ask Kjærgaard, som dog påpeger, at der var god stemning hos alle nationaliteter i køen.

Også problem sidste år
Det er ikke første gang, at gæsternes tidlige fremmøde skaber problemer for Roskilde Festivalens start. Sidste år valgte 15.000 mennesker at møde tidligt, og da var det deltagerne, som væltede hegnet ved den østlige indgang og tyvstartede festivalen med fem kvarter.

»Folk begyndte lige så stille at rejse sig op, fordi de ville ind. Omkring 200 vagter forsøgte at holde dem hen, men folk ville bare ind, og der var ikke noget at gøre,« fortæller Svenske Peter Norberg, som var til stede sidste år. Han mener, at det ikke gik så vidt i år, fordi vagterne selv valgte at lukke folk ind.

For fem år siden kunne alle og enhver komme op til 14 dage før festivalen åbnede og slå telt op, men den procedure blev ændret. For at være sikker på, at der var samaritter og brandberedskab til stede, når festivalen startede, valgte man fra festivalens side at lave en officiel åbningsdag.

»Det er nødvendigt at begynde på et tidspunkt, og det har de senere år givet en stærkere koncentration af mennesker, som kommer tidligt. Vi lagde det søndag morgen klokken otte, for så kunne folk komme lige så stille op af dagen, men det har udviklet sig lidt anderledes,« fortæller Esben Danielsen.

Fra Festivalens side havde man efter problemerne sidste år valgt at udvide venteområderne, men man blev overrasket over, at så mange mennesker havde valgt at møde tidligt. Esben Danielsen lover at tage mere hånd om problemet inden næste års festival.

»Vi skal gøre det noget bedre næste år. Vi skal have et meget større venteområde med toiletter, så det bliver rart for alle at være her.«

Midt på eftermiddagen i går var 25.000 kommet ind på festivalpladsen efter, at ventetiden i køen ved indgangene på et tidspunkt havde ligget omkring to og en halv time.