»Roseanne« uden Roseanne er overraskende vellykket

»The Conners«, der bygger videre på 1980ernes største TV-succes, »Roseanne«; men uden den nu fyrede hovedstjerne, er blevet overraskende godt modtaget. Barr selv har allerede tweetet sin mening om det ny show.

De kan godt klare sig uden Roseanne: John Goodman og Sara Gilbert i »The Conners«. Foto: Eric McCandless/ABC Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric McCandless

»Familien, der lever som os selv, ligner os selv – og ler som os selv!«

Sådan lød reklamesloganet i marts i år, da en spritny, tiende sæson af »Roseanne« blev vist på amerikansk TV, 22 år efter at serien blev stoppet efter succesfulde ni sæsoner. Da serien om den ukuelige arbejderfamilie, ledet af den rapkæftede Roseanne, blev stoppet i 1996, var den blevet USAs mest sete TV-serie.

Nu ler de igen i USA, hvor første episode af »The Conners«, en serie med flere af de samme karakterer, tirsdag aften havde TV-premiere, men denne gang uden Roseanne Barrs medvirken. Hun blev nemlig fyret af TV-selskabet ABCs ledelse, efter at hun i maj i år havde twittet et budskab, der af de fleste blev opfattet som racistisk.

På trods af udbredt skepsis, besluttede ABC at fortsætte serien uden Roseanne Barr, og i dag lyder det fra de amerikanske anmeldere, at den nye serie er overraskende vellykket.

USAs førende TV-blad, TV Guide, skriver, at »The Conners« er en velfungerende »underholdningsmaskine«, også uden dens kendte matriark.

»Livet uden Roseanne er ikke bare muligt, men muligvis også sjovere,« skriver TV Guides anmelder.

USA Todays anmelder skriver, at »The Conners« har holdt fast i det, der var godt ved den oprindelige serie: »Sarkasmen, blue collar-realismen, de vigtige emner og de usentimentale følelser.«

På anmeldersiden Rotten Tomatoes har »The Conners« fået overordentlig høj gennemsnitsscore på 95/100.

Dermed har anmelderne gjort de bekymringer, som anonyme kilder i TV-selskabet ABC luftede fire dage før premieren, til skamme. Ifølge to underdirektører, som avisen The Daily Mail havde talt med, var fyringen af Roseanne nemlig »ikke blevet tænkt ordentligt igennem«.

»Det, Roseanne gjorde, var forkert, men vi skulle ikke have skyndt os sådan med at fyre hende,« lød det fra den ikke navngivne underdirektør i selskabet, hvor der, ifølge avisen, var udbredt frygt for, at den nye serie uden Barr ville blive et flop.

Forud for skuespillerens fyring havde selskabet internt diskuteret risikoen ved Roseanne Barrs opførsel på sociale medier, hvor hendes tiltro til diverse meget ekstreme højreorienterede konspirationsteorier stod i kontrast til de fleste amerikanske skuespilleres holdninger. Ingen havde dog forudset den furore, et tweet fra Roseanne Barr forårsagede 29. maj i år.

I tweetet skrev Roseanne Barr om Barack Obamas tidligere seniorrådgiver, Valerie Jarett, at hun lignede »en krydsning mellem det muslimske broderskab og Abernes Planet.«

Barr forsøgte at undskylde tweetet som en »smagløs joke«, men blev afskediget fra showet, der ellers lige var blevet fornyet med endnu en sæson efter det succesfulde comeback.

I første omgang lagde ABC serien helt ned, men annoncerede så, at det ville vende tilbage i ny form uden Barr.

Men hvordan forklarer den ny serie fraværet af Roseanne? Hun er ganske enkelt død, og i de første minutter er det ikke helt klart, hvordan hun er kommet af dage. Hendes enkemand, Dan (John Goodman), søster, Jackie (Laurie Metcalf), og hendes tre nu voksne børn, forsøger at håndtere livet efter hendes pludselige død af det, de tror, har været et hjerteanfald.
Det tager imidlertid ikke lang tid for sandheden at komme ud: Roseanne er død som følge af en overdosis af smertestillende piller, og dermed italesætter serien det, der er blevet kaldt USAs »epidemiske« medicinmisbrug.

Da de stadig kunne kramme: John Goodman og Roseanne Barr ved præsentationen af genlanceringen af »Roseanne« i marts 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: VALERIE MACON.

»The opioid epidemic« begyndte i slutningen af 1990erne, da forbruget af smertestillende medicin som Oxycontin og Percocet eskalerede voldsomt og fik antallet af dødsfald som følge af medicinske overdoser til at mangedobles. Overdoser af smertestillende medicin anslås i dag at koste 49.000 amerikanere livet om året.

Roseanne Barr selv kommenterede fortsættelsen af showet, som hun nu ikke længere er del af.

»Jeg er ikke død, bitches,« skrev hun på Twitter som en kommentar til »The Connors« aflivning af hendes karakter og fulgte tweetet op ved at udsende en længere pressemeddelelse, hvori hun beklagede, at det ikke var lykkedes ABC at tilgive hende for hendes fejltagelse.

»...det er ofte efter en utilgivelig fejl, at vi kan lære den vigtigste lektion af dem alle: Tilgivelse. I en hypermilitant tidsånd kommer mennesker af og til til at formulere sig med ord, der ikke afspejler, hvem de er. Men det er tilgivelsens kraft, der bør definere vores menneskelighed,« skrev Roseanne Barr efter udsendelsen af den første episode.

Den første genlancering af »Roseanne« i år – med Roseanne Barr – blev et stort hit og slog flere seerrekorder, men det vakte også kritik og debat, at seriens hovedkarakter i handlingen støttede Donald Trump, der i øvrigt sendte sine gratulationer, da serien hurtigt fik succes.

Men støtten til præsidenten fra seriens hovedkarakter var også en kilde til undren og uvilje hos mange fans, og flere end en anmelder mener i dag, at »The Conners« uden Barr er bedre i tråd med showet fra 1980erne end den enlige sæson af showet med den Trump-tro Barr. Den oprindelige Roseanne-karakter havde næppe støttet Trumps nedladende holdning til kvinder, mener en anmelder.

»Med Barr ude af showet kan »The Conners« endelig blive som »Roseanne«,« skriver Indiewires anmelder Michael Schneider.