Romaprob--nej! Romaproblemet

#notallromani

Foto: Sophia Juliane Lydolph. Forfatteren Susanne Staun (Arkivfoto)
Læs mere
Fold sammen

Den er helt gal i afdelingen for Omgåelse af Diskriminatorisk Tale. Debattrådene brænder. Mange vil komme galt af sted. Flere vil blive sat i gabestok; når de mindst venter det; hvis de forsøger at diskutere »romaproblemet«.

Det må de ikke! For romaproblemet kan ikke bestå »jødetesten«. Ja, det hedder jødetesten nu, hvor man ikke må sige negertesten, fordi n-ordet har taget det: »n-ords-testen« lyder åndet.

Problemet med romaproblemet opstod, da venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, begik et indlæg i herværende avis under overskriften »Et romaopgør er uundgåeligt«. De sociale medier kogte: »Det er godt nok langt ude, når de omtaler det som et »romaproblem«, skrev en debattør. »Føj for satan. I et liberalt demokrati anskuer vi mennesker som individer.«

Godt så. Med på den. Også stadig med på den der med at være høflige. Men … hvordan taler vi så om et problem, der er specifikt for en bestemt gruppe? For vi er enige om, at det udelukkende er romaer, der tyranniserer og bestjæler hjemløse i København, ikke? Det er ikke syriske flygtninge, feminister eller frimurere, vel?

Og nu vi taler om dem: Vi må stadig gerne sige, at det er møgirriterende, at stovte danske mænd partout skal tage motorsavene frem kl. syv søndag morgen. Vi må også godt kalde dem portpissere over en kam. De er nemlig så privilegerede, at man må sige alt om dem. De bliver godt nok sure, men – og?

Romaer, derimod, har ingen privilegier, når man tæller efter. Romaer er det mest diskriminerede folk i Europa. Og man må heller IKKE antyde, at det kunne have noget med denne særlige gruppes særlige adfærd at gøre. For pointen er, at det nemlig ikke er alle romaer, der tyranniserer hjemløse i Københavns gader.

Man skal sige, er jeg blevet belært, at vi har »problemer med visse romaers handlinger i Danmark«. Men det er jo et sprogligt søle af langagtighed og grøddans, som ikke er til at arbejde med i en hverdagssamtale.

Nej. Vi skal tilbage til de hvide mænd for at finde løsningen. De blev nemlig, deres mangfoldige privilegier til trods, alligevel så højlydt sure, da feministerne udskammede dem, at løsningen opstod i form af en besværgelse, et hashtag: #notallmen.

Det er ganske vist en problematisk besværgelse, fordi den netop lyder, som om der var tale om alle mænd på nær et par stykker. Men, pyt: Hashtagget har bidt sig fast og kan derfor bruges til andre besværgelsesformål, som f.eks. romaproblemet.

Så hvis den problematiske sætning lød således: »Der skal gøres noget ved romaproblemet,« kunne denne diskriminatoriske fadæse let udrenses med et enkelt kønt hashtag: »Der skal gøres noget ved romaproblemet #notallromanis«.

Se, hvor nemt det er: Danske kvinder er ulækre #notalldanishwomen. Muslimer er mørkerædde #notallmuslims. Kristne er bagstræberiske #notallchristians. Problem løst.

Og sikke et grafisk festoptog. Det skal man bare vænne sig til, for bare antydningen af, at man selv uden the #notall-business, burde kunne regne ud, at romaproblemet ikke omfatter alle romaer, holder ikke i farlige tider.