Roman om Nordkorea får Pulitzerprisen

Den amerikanske forfatter Adam Johnson får den prestigefyldte Pulitzerpris for romanen »De stjålne liv«, der handler om livet i Nordkorea.

Den amerikanske forfatter Adam Johnson er blevet tildelt Pulitzerprisen for roman om Nordkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Adam Johnson er netop blevet tildelt Pulitzerprisen for fiktion for romanen »De stjålne liv«.

Juryen begrunder valget med følgende ord: »En udsøgt skrevet roman, der bringer læseren på en eventyrlig rejse ind i det allerinderste totalitære Nordkorea og ind i de mest intime rum i det menneskelige hjerte.«

»De stjålne liv« handler om Pak Jun Do, der er vokset op i lejr for forældreløse, som hans far driver. Hans mor er på mystisk vis forsvundet.

Som voksen bliver Pak Jun Do professionel kidnapper, der tager på nålestiksoperationer til udlandet for at opfylde ønsker for magthaverne i Pyongyang, hvad enten det drejer sig om en ny sproglærer, en formidabel sushikok eller en ombejlet sangerinde.

Gennem Pak Jun Dos øjne får læseren et indblik i lidelserne og løgnene i det lukkede nordkoreanske samfund, hvor folk aldrig kan vide sig sikkert - og det gælder også Pak Jun Do, der kæmper for at finde fred og formål i livet.

Adam Johnson underviser i kreativ skrivning på Stanford University.  »De stjålne liv« er baseret på omfattende research, og forfatteren har blandt andet rejst i Nordkorea under arbejdet med romanen. 

»De stjålne liv« udkom på dansk i efteråret, og den er indtil videre solgt til udgivelse i 16 lande.