Rolighed snublede i sit eget netværk

Arne Rolighed er som magtfuld direktør for Kræftens Bekæmpelse havnet i beskyldninger om nepotisme. Selv siger han, at der ikke er »fugls føde« på sagen.

Arne Rolighed trak sig i går fra bestyrelses-posten i firmaet Aros <br>Applied Biotechnology. <br>Arkivfoto: Morten Juhl Fold sammen
Læs mere

En Århus-historie kalder Jyllands-Posten selv avisens tophistorie i går om Arne Roligheds dobbeltrolle som direktør for Kræftens Bekæmpelse og medlem af bestyrelsen for en privat kræftforskervirksomhed, som modtager millionstøtte fra foreningen.

Århus-historie eller ej. Næppe var tryksværten tør, før Arne Rolighed kom kritikken i forkøbet og ud af klappen. Han trak sig i går prompte fra bestyrelsesposten i Aros Applied Biotechnology, som hans gode ven, overlæge Torben Ørntoft fra Skejby Sygehus i Århus, står i spidsen for.

»Man kan jo ikke frigøre sig for den tanke, at han er indsat i bestyrelsen for at øge chancerne for, at de får penge fra Kræftens Bekæmpelse,« siger professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen, Aalborg Universitet, i Jyllands-Posten.

Rolighed har ikke modtaget honorar for sit bestyrelsesarbejde og siger, at han som direktør for Kræftens Bekæmpelse ikke har indflydelse på selve fordelingen af kræftmidlerne.

»Der er ikke fugls føde i sagen, men jeg trækker mig,« meddelte han i går.

Århusiansk broderskab
Ikke desto mindre kan Jyllands-Posten kortlægge et større »århusiansk broderskab«, som med direktør Arne Rolighed i centrum, dominerer fordelingen af midler til kræftforskningen herhjemme. Andre forskere tager deres jyske kolleger i forsvar og siger, at netop en kræftforsker som Torben Ørntoft fra Skejby Sygehus rager op internationalt plan.

Ingen sætter da heller spørgsmål ved Arne Roligheds engagement i kræftbekæmpelsen. Spørgsmålet er, om hans engagement denne gang har skygget for den sunde fornuft, der ellers kendetegner hans virke. Som direktør for Kræftens Bekæmpelse er Arne Rolighed kendt som »den empatiske teknokrat«, der hvert år skal skaffe en halv milliard og formidle den til støtte for forskningen, de ramte og deres pårørende. Han er også en varm fortaler for forebyggelse: »Stop nu med at ryge, spis sundt og pas på solen!«

Arne Rolighed, der netop er rundet de 60, har en sjælden bred administrativ og politisk erfaring fra sundhedssektoren, og fra sit udgangspunkt som »bonderøven fra Mors« har han med sig både sund sans og et socialt sindelag. Som uddannet landmand skulle han have overtaget fødegården Hanbjerg med 40 tønder land. Efter to år som soldat, bl.a. på Cypern, og et højskoleophold valgte han universitetet i Århus. Han blev cand.scient.pol. som 33-årig, og efter et par år i Finansministeriet blev det til 15 år i Århus Amts sygehusforvaltning, de sidste 11 som markant, landskendt direktør.

Kort tid som minister
Skiftet i 2000 til Kræftens Bekæmpelse betød en voldsom, men kærkommen ændring for Arne Rolighed. Fra at være systemets mand, til at være patientens, og det bekom ham vel. Men samme år kom et vendepunkt, da tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) hentede ham ind til den udsatte post som sundhedsminister. Nu skulle systemet blødes op.

Ministerjobbet blev et kort 11 måneder og så var han tilbage i direktørstolen hos Kræftens Bekæmpelse. Her tog han fat med fornyet energi og netværk. Arne Rolighed er kendt som en eminent netværker, og spørgsmålet er, om han i denne sag er blevet fanget i sit eget net. Han kender alt, hvad der kan krybe og gå af læger. Til gengæld kniber det mere med kontakter i den magtfulde medicinalindustri, hedder det.

Arne Rolighed er en atypisk embedsmand. Han beskrives om jovial, humoristisk, glad og snu. »En politisk operatør, der meget behændigt opererer i et politisk minefelt, kreativ og med mange nye ideer«. Men han kan også manipulere med folk. Med et godt øje for interessemodsætninger er han i stand til at spille folk ud mod hinanden, hedder det.

Arne Rolighed er og bliver jyde, og efter en afstikker til Hellerup, flyttede familien sidste år tilbage til hjembyen Århus. Hjemmet på Badevej 1 i Risskov er ikke kun samlingspunktet for familien, herunder gennem 32 år, psykologen Dagmar Møller Christensen. Her samles også kortklubben »Rolighedens Broderskab«. Klubben består af fire gamle Århus-venner, som i mange år var inderkredsen i det østjyske sundhedsvæsen. I denne uge er de fire kortspillere på sejltur til bl.a. Samsø.

Om ikke andet har broderskabet fået nyt brænde til samtalen omkring lejrbålet.