Rødvinsfulde forældre mod mobning

Klummeskribenter til B Kultur og Livsstil Fold sammen
Læs mere
Foto: Kate Copeland
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er noget, der nager min ven, og halvvejs gennem bøfsandwichen nede på grillen fortæller han det omsider.

»Det er den åndssvage forældre-lejrtur i næste måned. Jeg orker simpelthen ikke at skulle tilbringe endnu en weekend på f**** Langeland med en flok mennesker, jeg ikke har en skid tilfælles med, udover at vores børn tilfældigvis går i samme klasse,« fortæller han.

Forældrelejrture uden for den normale undervisningstid er et tilbagevendende problem i hans datters klasse. Hvert forår drager samtlige forældre og børn i klassen således på koloni i to-tre dage, hvor tiden går med rundbold, gåture langs stranden og rødvinshygge til langt ud på forårsnatten, når ungerne er gået til køjs. Et år blev nogle af de andre fædre tilmed så fulde, at de brækkede sig i køjesengene, og hvordan i alverden det skulle kunne styrke det sociale sammenhold i klassen - hvilket vist var det oprindelige formål med turene - er min ven en gåde.

»Men afsted igen, det skal vi jo, og det er jo ikke fordi der i forvejen ikke er rigeligt at se til med både ponyridnings-stævner og legeaftaler, vel? Så hvorfor i alverden skal jeg tvangsindlægges til en hel weekend på en kold sovesal med 27 andre snorkende fædre?« spørger han retorisk.

Jeg overvejer at foreslå, at han bare kan melde fra, men kommer så i tanker om, at jeg heller ikke ville have lyst til at fortælle mine egne børn hvorfor de som de eneste skulle blive hjemme, alene fordi jeg ikke orker en hel weekend med andre børns forældre i camping-kostumer.

Nu har jeg jo også været heldig. Da ideen om selvsamme tur blev luftet i min yngstes klasse, viste det sig, at den pågældende koloni på Langeland allerede var booket adskillige måneder ud i fremtiden. I stedet skal vi nu til en såkaldt forældrefest. Det er, så vidt jeg har forstået, en fest udelukkende for klassens forældre, helt uden børn, men hvad det egentlige formål med arrangementet er, ved jeg ikke. Mon ikke det har noget med anti-mobning at gøre? Hvis Melvin hører, at hans mor og far hygger sig med Amalie-Sofies forældre nede i gymnastiksalen, er risikoen for, at han hiver hende i fletningerne eller body-shamer hende på Instagram næste dag nok mindre. Ikke?

Måske er både forældrefest, forældrekoloni og ForældreIntra i virkeligheden et udtryk for, at vi forældre de seneste år har udviklet et behov for at matche vores børns sociale udvikling 1:1. At en lejrtur er vores behov, og ikke deres. Tør vi efterhånden ikke lade dem lave legeaftaler, hvis vi ikke i forvejen har dannet os det fulde indblik i, hvad legekammeraternes forældre arbejder med, hvem de stemmer på og hvordan de opfører sig på en rundboldbane på Langeland eller efter fire glas rødvin?

Lad der ikke være nogen tvivl om, at vi forældre skal gøre alt, hvad vi kan for at forhindre mobning, men vi kunne jo begynde med at bede ungerne om simpelthen at lade være, og tage iPad’en fra dem, hvis de alligevel gør det. Og skulle Amalie-Sofie komme grædende hjem fra skole, er jeg ikke sikker på, at to nætter med hendes forældre på fuld tid er svaret.