Rødgrød og rejecocktail: Her er dommen over Københavns nye restaurant

Formel B-holdets nye restaurant, Palægade, serverer byens måske bedste smørrebrød til frokost og danske klassikere med mormor-tække til aften.

Restaurant Palægade laver smørrebrød af sublime råvarer kombineret med michelinskokkens kreativitet. Besøget får fire meget store stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart kan jeg ikke huske at have fået så god en hvid spegesild som den på Palægade forleden uge: Både høj, bred og lang med dejligt bid og behageligt fritaget for klæg sødme. På Palægade køber man silden direkte fra salttønden og marinerer selv fisken, hvilket helt klart giver pote.

Den sild, jeg fik, var garneret med store kapers og et friteret æg, som løb blødt og rart ud over fisken, når man prikkede hul. Jeg gætter på, at der har været tale om en slags samarbejde mellem smørrebrødsjomfruen Karina Pedersen, der kommer fra Schønnemann, hvor hun i ti år styrede køkkenet, og restaurantens aftenkok, Magnus Mondrup, som kommer fra Formel B, der står bag den nye restaurant i Palægade.

Smørrebrødets klassik kombineret med michelinskokkens kreativitet og hang til sublime råvarer gik igen i den grovhakkede kalvetatar på smørstegt rugbrød med pebermayo, som lå gemt under en stor, tyk skive dehydreret bøftomat:

»Hvad laver den store fede grøntsag på min tatar?« synes min medspiser at tænke og tilbød mig straks halvdelen af tatarmaden mod at få halvdelen af min vidunderlige ål, som var sådan cirka ligeså tyk og bred som Nikita Klæstrups håndled (forestiller jeg mig).

Men min medspiser havde bestemt ikke trukket nitten, for tomatens syre (som var perfekt afbalanceret med dens naturlige sødme) spillede perfekt med tataren, der som bekendt kræver kant (det er derfor man normalt pøser tataren til med sennep og diverse eddikesyltede sager), og så var den dejligt læskende på en seriøst varm dag.

Efter den lille og hurtige, men helt perfekte frokost, vendte vi tilbage til en mere dyb og grundigt gennemspisning om aftenen, hvor kortet skifter fra smørrebrød til klassisk aftensmad.

Temperaturerne var stadig nærmeste tropiske, så vi sad ude og spiste og fik dermed ikke nydt det stilige interiør, som bl.a. tæller mit yndlingsmøbel pt., Finn Juhls karmstol. Lad os bare afsløre med det samme, at også aftensmaden på adressen er glimrende uden dog helt at nå smørrebrødets perfektionsgrad.

Velsmagende rødgrød

Efter et par snacks som bl.a. talte flot sprøde kroketter med fyld af kalvehale, fik vi som forretter henholdsvis rejecocktail og hummerfrikasse. Sidstnævnte var rig og særdeles velsmagende på den trygge klassiske facon, som jeg forbinder med bl.a. Formel B og Søllerød Kro: Store stykker af hummer lå og hyggede sig i en skummende flødesauce med nye kartofler, hvide asparges og brødcroutoner.

Rejerne med hjemmelavet Thousand Island dressing og finstrimlet salat på toppen var ok, men nåede ikke samme højder.

Fra det fyldige og glimrende vinkort valgte vi en lavt svovlet hvid bourgogne fra den nye generation af »natur«-producenter – Le Petit Têtu fra Sarnin-Berrux, som passede perfekt til ikke mindst hummeren.

Det er klart, at huset tartelet med rigt fyld af brisler, asparges og morkel, også måtte prøves og den smagte godt!

Til hovedret fik jeg en ordentlig portion saftig sommerbuk med en francaise-agtig garniture af ærter, bacon og diverse urter. Desværre var den kraftige vildtsauce kogt for langt ned, så den var blevet både for sød og salt – så sammenlagt med ikke mindst baconen nåede retten op over min ellers ganske høje salttærskel.

Min ledsager fik en helt klassisk rødtunge meuniere stegt på benet, så den var både saftig og velsmagende. Men desværre havde kokken også her været lovlig rundhåndet med saltet.

Selv om der i realiteten ikke var plads til dessert, var der ingen vej udenom at teste husets rødgrød. Jeg tog mig af denne opgave og må sige, at jeg ikke husker at have smagt den bedre.

Ja, hvis skal være ærlig, havde jeg simpelthen ikke forestillet mig, at denne gamle danske traver kunne smage så godt. Jeg forstiller mig, at hemmeligheden – ud over perfekte bær – må ligge i topvanille og så selvfølgelig den herlige dobbeltfløde fra Arla Unika serie. Min ledsagers isbombe var også god, uden dog på samme måde at sætte sig et uudsletteligt indtryk.

For at resumere vores indtryk er der næppe nogen, der laver bedre smørrebrød pt., end man gør det på Palægade. Vores aftenbesøg rummede også et par oplevelser, som kunne pege i retning af fem stjerner – men altså også et par oversaltede hovedretter, så vi holder os til fire af de store.

Hvad: Palægade. Hvor: Palægade 8, København K, Tlf. 70828288. Hvor meget: Smørrebrød 90 kr., hovedret 160 kr.