Rockscenens ultimative overlever fylder 75

Han er medstifter af »the greatest rock and roll band in the world« og har skrevet nogle af rockhistoriens største klassikere. Han har prøvet samtlige stoffer, der findes, og været døden nær flere gange. I dag fylder Keith Richards mod alle odds 75 år. Næste år er han klar til endnu en stadionturné med resten af The Rolling Stones.

Keith Richards er for nylig holdt op med at drikke. »Det var tid til at stoppe,« sagde den 75-årige guitarist og sangskriver til musikmagasinet Rolling Stone. Fold sammen
Læs mere
Foto: BORIS HORVAT

»It’s good to be here. It’s good to be anywhere,« efterfulgt af et gravrustent grin er ofte indgangsreplikken, når Keith Richards for en stund overtager mikrofonen fra Mick Jagger og går i gang med sine to numre som forsanger for bandet ved en typisk The Rolling Stones-koncert.

Ikke sjældent høster Richards aftenens største bifald, mens han tager et hvæs af smøgen, retter på sin ikoniske bandana og slår strengene an på sin Fender Telecaster.

Keith Richards til pressekonferencen for filmen »Keith Richards – Under the Influence« under Toronto International Film Festival (TIFF) i Canada i september. Fold sammen
Læs mere
Foto: WARREN TODA.

Keith Richards, der fylder 75 år den 18. december, er en overlever på en rockscene, der er kendt for at slide folk op. På grund af sit voldsomme misbrug af stoffer og alkohol lå guitaristen op gennem 70erne nummer et på musikmagasinernes uofficielle liste over den næste rockstjerne, man formodede ville falde død om.

I løbet af sin 50-årige karriere har han overlevet flere ildebrande, en strykninoverdosis, og i 2006 faldt han ned fra en palme på Fiji-øerne og måtte gennemgå en hjerneoperation.

​Besættelse af blues

Keith Richards er født under en heldig stjerne og overlevede som spæd nazisternes bombardement af London i 1944. Her voksede han op i forstaden Dartford som enebarn i en arbejderklassefamilie, hvor han lærte sig selv at spille guitar.

I folkeskolen mødte han nabodrengen Mick Jagger. Et bekendtskab, der senere skulle ændre begges liv for altid.

Tom Wolfe, forfatter

»The Beatles want to hold your hand. The Stones want to burn your town.«


Som teenagere var begge drenge besatte af blues og rock and roll. Idolerne var bl.a. Chuck Berry, Muddy Waters, Little Richard og Howlin' Wolf, og året efter fandt de sammen med guitaristen Brian Jones, bassisten Bill Wyman og trommeslageren Charlie Watts og dannede bandet The Rolling Stones.

I starten var missionen at spille covernumre af deres amerikanske helte, men da The Beatles på rekordtid blev et fænomen, steg ambitionerne hos Stones og deres manager, Andrew Loog Oldham.

The Rolling Stones fotograferet inden sin koncert i K.B. Hallen i 1966. Her ses guitaristerne Keith Richards (midterst) og Brian Jones (t.h.), der druknede i en swimmingpool tre år senere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Adelson.

Manageren insisterede på, at Stones skulle skrive deres eget materiale. Resultatet blev »As Tears Go By«, der blev et stort hit for den debuterende sangerinde Marianne Faithful.

The Human Riff

Derefter væltede det ud med selvskrevne numre med stort hitpotentiale. Mick Jagger og Keith Richards blev et sangskriverpar på højde med Lennon/McCartney, og fra midten af 60erne trådte Keith Richards for alvor i karakter som en gudbenådet guitarist og sangskriver.

Sangene opstod ofte ved, at Keith Richards opfandt nummerets intro og grundstruktur med et skarpt, huggende og melodisk guitarriff, og så lagde Mick Jagger tekst og melodi på nummeret.

En helt ung Keith Richards fotograferet i forbindelse med The Rolling Stones koncert i KB i 1966. Fold sammen
Læs mere
Foto: Svend Aage Mortensen.

Eksempler på denne formel er klassikere som »Paint It Black«, »Jumpin' Jack Flash«, »Start Me Up«, »Honky Tonk Woman« og den nok største af dem alle »(I Can’t Get No) Satisfaction«, hvor Keith Richards vågnede op om natten og havde det berømte riff i hovedet, som han straks indspillede på sin båndoptager.

De mange glorværdige guitarriff og innovative måder at bruge instrumentet på gav Richards tilnavnet The Human Riff og en status som en af verdens til dato bedste guitarister.

Soundtrack til ungdomsoprøret

The Rolling Stones sange blev en del af soundtracket til hele ungdomsoprøret. Bandets rå og rebelske image kombineret med ofte provokerende og eksplicitte tekster om alt fra sex til djævletilbedelse, studenteroptøjer og Vietnamkrigen ramte lige ned i tidsånden, hvor frisind, normbrud og oprør var på dagsordenen.

»The Beatles want to hold your hand. The Stones want to burn your town,« som den amerikanske forfatter Tom Wolfe meget præcist beskrev forskellen mellem Englands to største band i 60erne.

Mick Jagger og Keith Richards har haft mange uoverensstemmelser om retningen for The Rolling Stones igennem årene. Næste år tager bandet dog på USA-turné igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ.

Undervejs blev både Jagger og Richards vaskeægte superstjerner, og mesterværker som »Beggars Banquet«, »Let It Bleed« og »Sticky Fingers« blev nummer et på alverdens hitlister.

Sex, drugs and rock'n'roll

Et af rockmytologiens stærkeste begreber er den hellige treenighed sex, drugs and rock'n'roll. Et begreb, som The Rolling Stones nærmest har taget patent på.

For Mick Jaggers vedkommende var det især sex, der var på dagsordenen, mens de hårde stoffer var Keiths Richards domæne.

Det gik især voldsomt for sig op gennem 70erne, hvor Keith Richards blev dybt afhængig af heroin og kokain og også blev kendt som »det levende laboratorium« grundet hans dødsforagtende blandingsmisbrug af alle tænkelige og utænkelige medikamenter.

Keith Richards er berømt for sin farverige stil med sort eyeliner, bandana og spraglede outfits. Her er han fanget under en koncert på fodboldstadionet Old Trafford i Manchester i juni i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nigel Roddis.

Mange venner og kolleger kunne ikke tåle mosten og faldt fra i svinget, men utroligt nok lykkedes det Keith Richards at komme heroinen til livs i slutningen af årtiet med både livet og forstanden nogenlunde intakt.

Solo Keith

I 1988 indspillede Keith Richards et soloalbum efter flere års uoverensstemmelser med Mick Jagger om retningen for The Rolling Stones.

Albummet blev flot modtaget og viste, at Keith Richards selv var en glimrende sangskriver og ikke mindst frontfigur på den efterfølgende turné med sit nye band, The X-Pensive Winos.

Keith Richards

»Jeg har aldrig haft problemer med stoffer, kun med politiet.«


Solosuccesen fortsatte i 1992, hvor Keith Richards udgav endnu et album efterfulgt af en større verdensturné, der blandt andet kom forbi K.B. Hallen på Frederiksberg i 1992. Et tredje soloalbum så desuden dagens lys i 2015.

Stadionrock superstjerner

Til trods for Keith Richards' anerkendelse som soloartist var det dog stadig The Rolling Stones, der var hans hjerteblod. I 1989 lykkedes det Jagger og Richards at klinke skårene, udgive nyt album og tage ud på den største rockturné, verden endnu havde set.

Stones hyrede arkitekten Mark Fisher til at lave et spektakulært scenedesign med laserlys, stålkonstruktioner og storskærme, som krævede flere hundrede scenearbejdere at få rejst til hver koncert.

Billetterne til samtlige 115 stadionkoncerter over hele verden blev revet væk. Det var et comeback af dimensioner, og The Rolling Stones kunne nu samle flere generationer af fans til samme koncert.

Johnny Depps figur kaptajn Jack Sparrow fra »Pirates of the Caribbean«-filmene er inspireret af Keith Richards. I 2007 spillede han Jack Sparrows far kaptajn Teague i filmen »Pirates of the Caribbean: Ved verdens ende«. Fold sammen
Læs mere
Foto: TERTIUS PICKARD.

Samme formel har stort set kørt videre siden da, hvor Stones op gennem 90erne, 00erne og 10erne har sprængt samtlige rekorder for, hvor mange koncertbilletter man kan sælge, og hvor mange mennesker man kan spille for på en turné. I flere interview har Keith Richards udtrykt både forbløffelse og taknemmelighed over The Rolling Stones' fortsatte succes.

»Jeg foretrækker selv at spille i teatre, men hvor anbringer man alle de mennesker?« spørger han selvironisk i selvbiografien »Life« fra 2010.

Skal bæres ud

I 2012 kunne The Rolling Stones fejre sit 50-årsjubilæum, og bandmedlemmerne samledes for at give et par meget hypede koncerter i O2-arenaen i London.

Koncerterne viste, at Stones stadig kunne spille en udsolgt arena op, men også, at Keith Richards havde problemer med at ramme strengene rigtigt grundet slidgigt i hænderne.

Bandet har dog ingen planer om at stoppe. Tværtimod er Stones i gang med at indspille et nyt studiealbum, ligesom de allerede har annonceret en ny turné i USA næste forår.

De nuværende medlemmer af The Rolling Stones er: Charlie Watts, Mick Jagger, Keith Richards og Ronnie Wood. Her er de fotograferet i Havanna på Cuba i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alejandro Ernesto.

Keith Richards største bedrift i livet er muligvis, at han stadig i live. Det var i hvert fald nok de færreste, der havde regnet med, at han ville nå de 75 år og samtidig stadig kunne stå på en scene.

For nylig fortalte han i et interview, at han var stoppet med at drikke. Det er altså ikke utænkeligt, at vi stadig kan opleve The Rolling Stones live i 2022, når bandet fejrer 60-årsjubilæum. Som han skrev i 1978 på »Before They Make Me Run«:

»After all is said and done / Gotta move while it’s still fun / Let me walk before they make me run.«