Rockband kørte i døden fra svensk bro - alle er rystede

Sørgende reaktioner strømmer ind over engelsk rockband, der kørte uden om alle advarsler og direkte i døden fra svensk bro.

Dykkere og politi i aktion under broen over Södertälje Kanal, hvor fem unge briter natten til lørdag kørte i døden. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHAN NILSSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag aften stod det britiske indie-band »Viola Beach« på scenen ved festivalen »Where's the Music« i Norrköping i Sverige. Lørdag nat kørte de i døden ved en uforklarlig ulykke på en bro ved Södertälje - passerede direkte igennem blinkende rødt lys, to bomme, udenom flere ventende biler og 25 meter ned i dybet. Broen havde hævet midterpartiet for at lade et skib komme igennem, og det var gennem det hul, bilen med de fem unge passagerer faldt.

Hvad der skete i bilen, er svært at gennemskue, men mange både i hjemlandet og andre steder fra har reageret på tragedien. Søndagen igennem strømmede det ind med medfølende ord til familierne til de fire bandmedlemmer, sanger Kristian Leonard, (20 år) guitarist River Reeves, (19), bassist Tomas Lowe, (27), og trommeslager Jack Dakin, (19), der sammen med den 32-årige manager Craig Tarry, sad i bilen, da den kørte af broen.

»Vi er chokerede og knuste. Der findes virkelig ingen ord, men vores tanker er med deres familie og venner,« lød det på Facebook fra festival-arrangørerne FKP Scorpio, der havde hyret Viola Beach til festivalen, som var bandets første optråden uden for de britiske øer.

I næste uge skulle gruppen have spillet i hjembyen Warrington - mellem Liverpool og Manchester - til en udsolgt koncert på spillestedet The Pyramid tæt på musikpubben The Lounge, hvor bandet startede. Her samledes et halvt hundrede af vennerne i går for at mindes det unge band.

»Drengene kunne godt lide at drikke øl og have det sjovt. Jeg tror ikke, de ville have ønsket, at vi sad hjemme og græd. De ville have haft, at vi skulle gå ud og være glade og få en drink, danse med bar overkrop og opføre os som idioter. Det er det mindste, vi kan gøre for dem,« siger vennen Adam Lawson til avisen Expressens reporter.

Tragedien blev også markeret på Manchester Citys hjemmebane før kampen mod Tottenham søndag, da manager Craig Terry havde været City-fan hele livet.

Bandet Viola Beach havde spillet sammen siden maj sidste år og havde fået deres debutsingle »Swings & Waterslides« udgivet i august og var kommet ind i programmet »BBC Introducing«, hvor BBC sætter fokus på lovende, unge navne. Deres anden single var »Boys that sing« var udkommet i sidste måned, og bandet var fuld af tro på fremtiden, lyder det fra folk omkring dem.

»Viola Beach var på en spændende rejse, og River kunne ikke have været gladere. Han ville have elsket at blive hængende til festen,« lød det i en udtalelse fra familien til guitaristen River Reeves, som er gengivet i The Telegraph.

Hvad der præcist skete på broen over Södertälje Kanal er optaget på video, men optagelserne er ikke frigivet af politiet. Broen er en slags hævebro, hvor midtersektion løftes lodret op, og den var på vej ned igen, da ulykken skete. Et rødt stoplys og to bomme afspærrer broen - den første godt hundrede meter før broen og den sidste tæt på. Og alt fungerede som det skulle, lyder det fra de svenske myndigheder.

Expressen refererer en ventende lastbilchauffør Jonny Alexandersson for, at ulykkesbilen kørte tæt uden om ham med mindst 75-80 km. i timen - direkte gennem bommen, inden den forsvandt i mørket. Bremselys så ingen vidner noget til, fortæller politiet.

Bilen med bandet var på vej til Arlanda Lufthavn, og en af de sidste, der talte med Viola Beach var John Olsson, fra det svenske band Psykofant, der delte garderobe med bandet og overfor nyhedsbureauern beskrev de fem briter som både sjove og festlige at være sammen med:

»Med deres charmerende brigiske accent var de lidt som The Beatles i »A Hard Day’s Night«. Jeg stod blandt publikum og hørte dem og tænkte, at jeg ville kunne sige, at jeg hang ud med Viola Beach før de slog igennem og blev store.«