Rigsarkivet hilser visitering af gæster velkommen

Kulturministeren vil gøre det muligt for statslige kulturinstitutioner at foretage visitering af gæster. Forslaget får en positiv modtagelse af Rigsarkivet, der selv har været udsat for omfattende tyverier.

ARKIVFOTO 2012 af tyvegods fra Rigsarkivet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kulturminister Marianne Jelved (R) vil gøre det muligt for statslige kulturinstitutioner at foretage visitering af gæsterne, og det hilses velkomment af Rigsarkivet.

Lovforslaget kommer, efter at netop Rigsarkivet var udsat for omfattende tyverier af nazidokumenter i perioden fra 2009 til 2012.

Her lykkedes det to mænd at smugle de uvurderlige dokumenter ud fra Rigsarkivet, blandt andet ved hjælp af en hul notesblok.

»Det er fint, at vi får muligheden for at visitere, og det betyder jo ikke, at vi skal til at kropsvisitere, men at vi kan få lov til at kigge i poser og lukke bærbare computere op, hvis vi har en konkret mistanke,« siger chefkonsulent Poul Olsen fra Statens Arkiver.

»Der kan godt gemme sig papirer i en sammenklappet computer, og det er rart, at vi får muligheden for at tjekke, hvis vi har en konkret mistanke, uden at vi dermed kommer på kant med love og menneskerettigheder,« siger Poul Olsen.

Han mener, at muligheden for visitering passer fint med de øvrige sikringstiltag, som arkivet har iværksat. Blandt andet skal brugerne passere gennem sikringssluser, og man må kun medbringe gennemsigtige plastikposer.

Det Kongelige Bibliotek har siden 1978 haft lov til at visitere, og det er den mulighed, som kulturministeren nu vil udstrække til flere statslige kulturinstitutioner.

»Sidste år oplevede vi desværre, at værdifulde arkivalier fra Statens Arkiver forsvandt. Med lovændringen sikrer vi, at visitationsordningen efter anmodning kan udvides til andre kulturinstitutioner, som oplever en forhøjet risiko for tyveri, fordi besøgende er i direkte fysisk kontakt med samlingerne,« siger kulturminister Marianne Jelved (R) i en kommentar.

Enhedslistens kulturordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) siger, at han er skeptisk over for lovforslaget.

»Vi skal have undersøgt, om retssikkerheden er god nok, og derfor bør kulturministeren sende det til høring i retspolitiske kredse, herunder dommere, Retspolitisk Forening og Institut for Menneskerettigheder. Hvis de siger god for det, så vil jeg stemme for,« siger han.

Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) har også udtrykt skepsis og efterlyser en præcisering af hvilke situationer, der kan berettige til visitering og hvem, der skal gøre det.

Lovforslaget ventes andenbehandlet i Folketinget 10. december.