Reumert på vrangen

Årets Reumert-show kommer ikke til at ligne nogen anden prisuddeling. Makkerparret Fix og Foxy, alias Tue Biering og Jeppe Kristensen, har fået frie tøjler til at skabe et show helt i deres anarkistiske ånd.

Tue Biering og Jeppe Kristensen, tilsammen instruktørduoen Fix og Foxy, der instruerer årets Reumert-show Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en rigtig dårlig idé at lade Fix og Foxy lave et prisshow til årets Reumert.«

Ordene er Tue Bierings – sagt med et glimt i øjet og forstået på den måde, at når man sætter den dynamiske og altid uforudsigelige instruktørduo, der udover Tue Biering består af Jeppe Kristensen, til at lave noget så traditionstungt som et prisshow, så får man ikke det, man regner med. Man får det modsatte.

Helt konkret i den forstand at årets show foregår på Skuespilshusets bagscene – med de celebre gæster som medvirkende i et show, der primært henvender sig til publikum. Denne aften i form af tv-seerne, der tænder for DR K 21. juni kl 20.00.

Tue Biering og Jeppe Kristensen tilsammen instruktørduoen Fix og Foxy instruerer årets Reumert-show. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

»Vi er på ingen måde sat i verden for at lave prisuddelinger. Vi ved ikke, hvordan man gør, og vi synes, det er sådan en underlig konkurrence – og derfor syntes vi, det kunne være ret sjovt at lave det,« siger Tue Biering.

Fix og Foxy, der senest var aktuelle med forestillingen »Love Theatre«, hvor en thailandsk prostitueret genopfører sit liv med publikum som kunderne, er kendte for at finde nye og originale vinkler på ting og koncepter, vi tror, vi kender. Derfor startede de da også med at se på, hvad en prisuddeling egentlig er for en størrelse.

»Der skal overrækkes nogle priser, og det skal man ikke ændre på. Det er hele fænomenets grund-DNA, og det har stor betydning for dem, der får priserne. Men det bliver tit meget galla og show, hvor der ikke rigtigt er nogen, der kan genkende sig selv og hinanden, fordi det kun er tøj, man tager på én gang om året. Vi ville gerne gøre det mindre højtideligt, selvhøjtideligt og fremmedgørende. Jeg kunne godt tænke mig, at det også var lidt sårbart, rørende, følsomt, menneskeligt og genkendeligt,« siger Tue Biering – og trækker derved nogle af teaterets kerneværdier frem.

Det er i år 17. Gang, Bikubenfonden uddeler årets Reumert, der tidligere har været et traditionelt prisshow, krydret med showbidder fra året, der gik; et musicalnummer, en monolog, lidt fest og farver. Men sidste år brød man med det traditionelle og lod Minna Johannesson afvikle showet som en teaterforestilling. Det er den tradition, Fix og Foxy i år skal videreføre. Denne gang med ikke færre end tre værter på scenen, og Tue Biering lover, at de får rygende travlt.

»Vi opstiller vandautomater forskellige steder på scenen, så de kan nå at få en tår vand. Det bliver en maratonsport at få sådan et stort show med kun tre mennesker til at blive rørende, underholdende og medrivende.«

De tre værter, Sigrid Husjord, Kristoffer Fabricius og Troels Thorsen, er alle tre sceneskuespillere der, endnu, ikke er kendt fra film og tv-serier, og det er helt bevidst.

foto af Tue Biering og Jeppe Kristensen, tilsammen instruktørduoen Fix og Foxy, der instruerer årets Reumert-show Fold sammen
Læs mere

Af samme grund har Fix og Foxy valgt, at årets show skal foregå på den underspillede bagscene.

»Vi vil gerne flytte det ud af plys og guldramme, så vi kommer tættere på, hvad det er, der sker på scenen.«

Derfor vil årets priser heller ikke blive overbragt af kendte mennesker.

»Det bliver fans af den pågældende forestilling eller person – eller teaterfrisøren. Det bliver et andet møde med nogle af de usynlige mennesker i teateret, som måske har en historie, som er lige så interessant som et uddrag af »Jeppe på bjerget«. På den måde er det en fantastisk mulighed for at præsentere nogle mennesker med nogle tanker og ideer og visioner og noget historie om, hvorfor de egentlig laver det, de laver.«

Igen er det teaterets hjerte, som skal banke gennem forestillingen.

»Det helt grundlæggende for os er, at det bliver en festlig aften, og at det bliver rart at være der. Også for de nominerede, der ofte sidder og sveder lidt i hænderne. Vi vil prøve at tage noget af den nervøsitet ud af det, så vi kan have det sjovt med os selv og hinanden. Men vi vil også lave noget, der er værd at kigge på for tv-seerne, som jo er vores publikum – og det er publikum, der gør, at vi laver teater. Prisshows får tit skyld for at være meget interne, men vi vil prøve at gøre det hele så åbent, at alle føler sig velkomne i det.«

»Der ER bare forskel på, når det hele bliver meget glamourøst, og når det bliver hjerteligt og ægte. Og det er denne her ægthed og genkendelighed, som jeg tror vil gøre, at denne her aften får større betydning for både prismodtagerne og os, der kigger på, end hvis det bare handlede om at modtage en statuette og en blomsterbuket og sige fire ord, inden musikken begynder at spille. Vi prøver at lave den ultimative gode oplevelse for alle. Det er en umulig opgave, men vi prøver at gøre det så godt, vi kan.«

Årets Reumert bliver uddelt i Skuespilshuset den 21. juni som afslutning på teaterfestivalen CPH STAGE. Showet bliver live-transmitteret på DR K kl 20.00.