René Dif starter forfra: Her er hans nye karriere

René Dif har kæmpet for at finde sit ståsted i livet. Det er slut med glamour – han er begyndt i kokkeskole og sælger burgere fra Difs food truck.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammen med pop-gruppen Aqua, har René Dif optrådt på verdens største scener, er blevet hyldet af skrigende kvinder, har modtaget et utal af priser, blandt andet en MTV-award i Kina, krammet konger og dronninger i hele verden og spillet til en japansk baseball-kamp, hvor 60 millioner mennesker fulgte med hjemme på skærmene.

Han har været badet i scenelys og succes, mens millionerne væltede ind. Men nu begynder han forfra.

Forfra på livet, men klar til at arbejde sig op fra bunden. Ferrarien er parkeret, musikken lagt på hylden og jetset-livet sat på stand by for 47-årige René Dif, der er tilbage på skolebænken og i weekenderne serverer fastfood på gaden fra sin nye madvogn.

»’Gud!’ var der en kvinde, der udbrød forleden, da hun næsten var ved at gå ind i mig, og det gik op for hende, hvem jeg er. Og så grinede vi jo bare,« fortæller René Dif fra sin nye madvogn, hvor han langer hjemmelavede brugere og chili con carne over disken.

»Ja, jeg skal jo lige ind i sagerne. Jeg lærer noget nyt hver dag, og det er faktisk noget af det, jeg bedst kan lide ved det her,« siger René Dif, der for få måneder siden besluttede at lukke sit pladeselskab og lade karrieren tage en drejning.

Jagt på ståsted

René Difs nye liv som ’mad-kunstner’ er i fuld gang, og i mandags havde den tidligere verdensstjerne første skoledag på Hotel- og Restaurationsskolens kokkeuddannelse i Valby.

»Nogle gange står man overfor, at der skal ske noget andet med ens liv. Man skal tage en beslutning. Og jeg tror, jeg har stået der i rigtig mange år og prøvet på at finde vejen og træffe det rigtige valg. Jeg har virkelig stødt hovedet mod muren mange gange, jeg har ikke rigtig kunnet finde mit ståsted,« fortæller René Dif, der blandt andet har prøvet kræfter som coach, forfatter, skuespiller, solokunstner og restaurantejer, siden Aqua første gang gik i opløsning i 2001. I 2008 udgav pop-gruppen et opsamlingsalbum, der også indeholdt tre nye numre, blandt andet ’Back to the 80’s’.

Men nu lægger han Aqua og resten af musikken på hylden.

»Jeg føler mig i den grad privilegeret over at have været med på den rejse, men den rejse er for mig også slut nu. Jeg vil hellere fokusere på noget, der gør mig endnu mere lykkelig her i livet,« siger René Dif, som selv trækker i forklædet, snitter grøntsager og serverer den mexicanskinspirerede mad, når ’Difs food truck’ kører ud i det ganske danske land.

Kokkeskolen har vurderet, at ud fra hans faglige kunnen kan han tage den tre år og ni måneder lange uddannelse som kok på få måneder. Så hvis alt går efter planen, har han et svendebrev i hånden i slutningen af januar 2016.

Rene Dif har for længst opgivet Ferrarien. Nu giver han den gas bag disken. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Krudt i røven

Passionen for mad opstod allerede i en meget ung alder, hvor René Dif ofte hjalp sin morfar i køkkenet. Da René Dif blev lidt ældre forsøgte han sig både som konditor, slagter, kok og bager, men gennemførte aldrig nogen af uddannelserne.

»Jeg tror, jeg havde for meget krudt i røven på det tidspunkt, men der er ingen tvivl om, at interessen var der,« siger René Dif.

Opvæksten beskriver han som forvirrende.

René Dif kommer fra en søskendeflok på tre, forældrene er skilt, og han havde svært ved at falde til ro i de mange skoler, han blev flyttet rundt mellem. Han fortæller, at han var lidt af en rod og begyndte at lave småkriminalitet. Måske var det derfor, han ikke fik gennemført en niendeklasses afgangseksamen.

I en alder af bare 15 år tog han ud at sejle med et containerskib, hvor han efter mange forsøg havde fået lov at arbejde. De lange sejlture til blandt andet Mellemamerika er ifølge René Dif grunden til, at han ikke fortsatte sin kriminelle levevej.

Interessen for kogekunstens verden har hele tiden simret bag sceneshowets tæppe. Ikke mindst under den pludselige succes med Aqua, hvor han ofte lavede mad, når de fløj verden rundt.

I 2006 prøvede René Dif for alvor kræfter med restaurationsbranchen, da han åbnede restauranten Oil i det indre København. Restauranten gik konkurs to et halvt år senere.

»Det er ikke noget, man skal græde over. Det var noget, jeg virkelig gerne ville, og jeg gjorde det. Jeg åbnede en restaurant. Det synes jeg faktisk er noget af det vigtigste her i livet – man skal gå efter det, der føles rigtigt, hvis det ikke går, så skal man ikke se det som en fiasko, for man prøvede jo. Og så lærer man jo enormt meget af det,« siger han.

Rene Dif med Aqua i storhedstiden. Bogstavelig talt toppen af poppen – globalt. Arkivfoto: Kristian Linnemann Fold sammen
Læs mere
Foto: KRISTIAN LINNEMANN.

Nu er jeg glad

Tidligere på året vandt René Dif sammen med kokken Umut Sakarya TV3s maddyst MasterChef, det var her, det gik op for ham, at madlavning skulle være hans nye levevej. Han lukkede sit pladeselskab og søgte ind på kokkeskolen.

»Allerede under forberedelserne kunne jeg bare mærke, det var helt rigtigt. Og jeg føler nu, jeg har fundet mit rette sted. Det føles anderledes end noget, jeg har gjort før. Jeg har det rigtig godt, selv mine venner går og siger ’hold kæft, hvor er du glad’,« siger René Dif.

For under en uge siden udvidede kokkeaspiranten den nyoprettede madvirksomhed med endnu en food truck, som udelukkende serverer italiensk. Madvognene kører nu rundt og besøger festivaler og andre begivenheder.

Så han kæmper for at få tiden til at slå til, når både skolen, arbejdet og familien skal passe sammen.

En Ferrari var det første, René Dif købte, da millionerne rullede ind på kontoen i Aquas storhedstid i 90erne. Flere dyre biler, millionvilla, lækre lejligheder og andre drømme gik også i opfyldelse. Men hvor mange penge der var tale om, og hvor mange der er tilbage, er noget, Aqua-stjernen holder for sig selv.

Konkurs… men i ny forretning

»Jeg kan ikke rigtig se, hvad min økonomi vedrører andre, derfor taler jeg simpelthen ikke om penge,« siger han

Kigger man på Difs holdingselskab, viste seneste regnskab et underskud på over en million kroner, og konfronterer man ham med tallet, får man ikke meget andet end et smil tilbage.

»Heldigvis kan I journalister kun se en del af, hvad der sker, og det er det eneste, I kan gisne om, sådan er det jo for alle. Hvert år kan jeg læse ’René Dif er gået konkurs’ et sted i medierne, men underligt nok kan jeg alligevel stadig starte nye virksomheder op. Så er det jo op til folk at vurdere, hvem der er galt på den,« siger René Dif og fortsætter:

»Jeg har altid holdt det for mig selv. Så kan folk gå og tænke, hvad de vil, jeg kender sandheden. Men altså, hvis jeg kan købe to food trucks til en halv million stykket og have folk ansat, så er jeg nok ikke gået konkurs.«

Er der noget, du gerne ville have gjort anderledes med dine penge?

»Nej. Jeg har købt alle de sindssyge biler og lejligheder, jeg skulle – jamen, alle de ting, som jeg havde gået og drømt om, og det fortryder jeg ikke.«

Nu finder han ikke længere lykken i milliondyre biler, men i at sælge en burger til 70 kroner.