Renæssancen genopstår på Kronborg

I efterårsferien fra 16. – 22. oktober rejser Kronborg tilbage til 1600-tallet. Her slås slotsportene op til en renæssance-festival med buldrende kanoner, fægtetræning, marked og riddertvekampe.

Der er renæssance-festival på Kronborg slot i efterårsferien. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vandet i den mægtige voldgrav, som omgiver det gamle slot i Helsingør, skvulper. Store menneskemængder flokkes ind gennem de opslåede slotsporte. Der er et sandt leben overalt. Noget helt særligt er i gære på gamle Kronborg. Fortiden rumsterer.

I efterårsferien bliver tiden skruet tilbage til 1600-tallet, når Kronborg Slot, Hamlets gamle nordsjællandske domicil, til den årlige renæssancefestival transformeres til et renæssancemekka uden lige. Her vil der være masser af aktiviteter for hele familien– fra riddertvekampe og lansedueller i kamparenaen til keramik og kokkeskole for de yngste af festivaldeltagerne.

Der vil være noget for enhver smag, når de forgangene renæssancetider atter vækkes til live. Og hvem kan sige sig fri for at drømme om at være en tapper kriger eller en fager skønjomfru for en dag? Så gør som Marty McFly i »Tilbage til Fremtiden«-filmene. Hop ind i tidsmaskinen og få en smagsprøve på renæssancen.

Uniformerede musketerer patruljerer på markedspladsen. Svært bevæbnede riddere spadserer rundt iført tunge rustninger. De opretholder ro og orden. Glade og legende børn løber omkring i flok. Kogekoner iført forklæder står ved de sydende gryder og pander, hvor der brases og steges. Duften af nylavet mad breder sig. Den pirrer i næseborene og får det til at rumle i maven.

Købmænd lokker med eksotiske varer, som er indhentet fra fjerne egne. I deres handelsboder beser pladsens unge skønjomfruer det fristende varesortiment. Kvinder iklædt deres mest festlige og farverige 1600-tals-skrud er på shopping spree.

En gøglertrup underholder med forskellig spas rundt omkring på markedspladsen. Her er jonglører og akrobater. Et par gange om dagen affyres Kronborgs gamle kanoner.

Den store ståhej sker til ære for Kong Frederik den 3. Længe leve hans majestæt! I ugens løb fejres han blandt andet med en prestigefyldt ridderturnering mellem Danmark og vores gamle arvefjende svensken. De blå/gule skal have prygl og der skal være overdådig fest i de kongelige gemakker.

Hele efterårsferieugen er der gang i renæssanceløjerne. Hver dag kæmper stolte riddere om æren og kongens gunst, når der tørner sammen med sværd, økser og spidse lanser i de bryske styrkekampe i arenaen. Kampene udkæmpes både mand mod mand og i fuld galop på hesteryg. Det er ikke for sarte sjæle.

Festivalgæsterne får også selv lejlighed til at afprøve deres ridderfærdigheder med sværd og skjold i hænderne. Har du, hvad der skal til for at være en sej ridder? Her er det nok en god ide at få lidt fægtetræning forinden. Der er det også mulighed for. Og i weekenden 21.-22. oktober kulminerer stridsfestlighederne så med kåringen af Danmarksmesterskabet i tvekamp. Her stiller de bedste af de bedste riddere op imod hinanden.

Tag dig i agt for hekserier! Renæssancen var så sandelig også en tid, hvor heksejagten var på sit højeste. Derfor holder musketererne på markedspladsen særligt udkig efter hekse. Lykkes det dem at fange en heks på fersk gerning, så kan markedets gæster se frem til at overvære en vaskeægte hekseproces.

I den mere fredelige ende er der mulighed for at få sulten og tørsten stillet på markedspladsen. I autentisk renæssancestil, selvfølgelig. Madboderne byder på forskelligt mundgodt. Her kan man for eksempel sætte tænderne i lækre flæskepølser eller hvis det skal være til den mere søde tand, kan man få sig en omgang hjemmelavede pandekager med æblekompot eller sprøde æbler og ristede mandler.

Hvad var renæssancens pendant til nutidens twerking? Og hvordan blev man balsalens svedigste danser dengang? Det kan man måske få svaret på, når der er opvisning i historiske danse i slottets dansesal. Gæsterne får sågar selv mulighed for at lære et dansetrin eller to og få sin vildeste renæssanceboogie på. Måske man kan være så heldig at lære et par forbudte moves, så man kan imponere hele dansegulvet til det næste grandiose hofbal.

Renæsssance Festivalen på Kronborg har åbent 16. - 22. oktober fra kl. 10 - 17