Regnvejret lokker os ind i kulturens verden

Den våde sommer betyder, at både museer, biografer og biblioteker oplever besøgstal over alle forventninger.

Foto: Joachim Rode/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når regnen står ned i stænger, søger vi ly i kulturen.

Sidste sommer ville varmen næsten ingen ende tage med det resultat, at mange kulturinstitutioner lå mere eller mindre øde hen. Det er ikke tilfældet i år, hvor både danskere og udenlandske turister tager aktivt for sig af de indendørs tilbud, mens de prøver at ignorere den rekordvåde sommer.

Særligt museerne nyder godt af vejret. Alene Statens Museum for Kunst har haft 10.000 flere besøgende de første to uger af juli i forhold til samme tid sidste år, hvor færre end 8.000 gæster lagde vejen forbi. Samme tendens tegner sig på kunstmuseet ARoS i Århus:

»Sidste år var vejret rigtig godt i juli, og der havde vi kun 12.000 gæster, men i år kan vi allerede nu se, at vi kommer over 20.000 inden måneden er omme. Det siger det hele. Sidste år havde vi en særudstilling med verdenskunstneren Robert Rauschenberg, men da vejret var godt, kom der ikke ret mange,« siger kommunikationschef Bjarne Bækgaard og tilføjer:

»Derfor må vi næsten konkludere, at i hvert fald hen over sommeren er vejret mere afgørende for besøgstallet end udstillingen.«

I mørket er der trangt
Også i biografmørket er der mere trangt end ellers. Nordisk Films biografer har i løbet af juni og juli måned haft flere end to millioner gæster i sæderne, hvilket er en fremgang på 20 procent i forhold til sidste sommer. Tilstrømningen skyldes dog også, at programmet for tiden er spækket med publikumsbaskere som »Harry Potter og Fønixordenen«, »Transformers« og »Pirates Of The Caribbean: Ved verdens ende«, fortæller bookingchef Helle Schmidt.

Derudover er der god grund til at tro, at de lave temperaturer og det fugtige vejr får hjernecellerne på arbejde. I hvert fald kan personalet på Kolding Bibliotek berette om tomme boghylder og om travle måneder.

»Folk river bøgerne ned fra hylderne som aldrig før, og i sorteringsautomaterne er der er så meget run på, at bøgerne nærmest bliver hevet ud, inden de når at blive sat på plads. De mest populære bøger bliver hurtigt lånt ud igen, og i juni og juli måned har der været rigtig mange udlån,« siger publikumschef Kis Michaelsen, der også kan fortælle, at der sker en klar forskel i folks adfærd i takt med, at vejret ændrer sig.

»I forhold til sidste år er folk her i længere tid. Der kommer altid mange om sommeren, men så låner de som regel en stor stak bøger til ferien og går igen. Men når det regner, bliver de her i længere tid, ud over at de også låner en masse. Det er forskellen,« siger Kis Michaelsen.