Redningskrans på vej til Fregatten Jylland

Finanslov med Enhedslisten vil fjerne besparelser på tre millioner kroner fra Købstadsmuseet og sikrer Fregattten Jylland to millioner kroner årligt.

Fregatten Jylland i Ebeltoft Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En fortsat årlig statsstøtte på fire millioner kroner til Den Gamle By og to millioner kroner til Fregatten Jylland. Det vil, så vidt Århus Stiftstidende erfarer, blive resultatet, hvis regeringen, hvad stadig mere tyder på, når til enighed med Enhedslisten om et finanslovsforlig.

Ifølge kilder tæt på forhandlingsslutspurten på Christiansborg kom parterne onsdag meget tæt på en aftale, der sikrer de to østjyske kulturinstitutioner mod kritiserede besparelser.

Jørgen Arbo Bæhr, kulturordfører for Enhedslisten, bekræfter, at parterne er tæt på et forlig på kulturområdet.

- Jeg vil godt lægge hovedet på blokken på, at vi finder en løsning. Det er vist ingen hemmelighed, at det er en mærkesag for os, at bevillingen til Den Gamle By skal forlænges, og at Fregatten Jylland også skal overleve i fremtiden, lyder de optimistiske toner ifølge Århus Stiftstidende.

Kulturminister Uffe Elbæk (R) har i sit udspil til finanslov lagt op til, at Den Gamle By skulle fratages et statsligt tilskud på tre millioner kroner i årene 2013-16. Samtidig står Fregatten Jylland til at miste 4,2 millioner kroner.

Selv om meldingen ikke ligefrem vækker jubel hos fregat-direktør Benno Blæsild, så er han tilfreds med, at politikerne ser ud til at have ændret holdning.

- De to millioner kroner er lige præcis det, der gør, at vi ikke bliver tvunget til af sikkerhedsgrunde at pille masterne ned. Vi kan overleve på, men ikke leve med det i længden. Fregatten er og bliver et nationalt anliggende, selv om vi ikke er en statslig institution, siger han til Århus Stiftstidende.

Han understreger, at den fortsatte kamp for større statsstøtte på ingen måde bliver indstillet.

Uffe Elbæk holder kortene tæt til kroppen.

- Det er rigtigt, at besparelserne til Den Gamle By kan blive en del af finanslovsforhandlingerne, og jeg er da glad for, hvis det med Enhedslistens hjælp lykkes at få trukket dem af bordet, lyder ministerens svar til avisens oplysninger.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Bloch Ravn, museumsdirektør i Den Gamle By.

BNB