Redaktør: »The Artist« er en engangs-genistreg

Fransk stumfilm vinder fem Oscars i en tid, hvor filmscenen er præget af 3D-teknologi og special effects. En hyldest til Hollywoods storhedstid, kalder filmekspert det.

Foto: CANNES FILM FESTIVAL / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»The Artist« er en »once in a lifetime«-film. En film vi aldrig har set mage til og ikke vil komme til at se mage til igen. Det mener Filmmagasinet Ekkos chefredaktør, Claus Christensen.

Den franske sorthvid-stumfilm var den helt store vinder ved nattens Oscaruddeling. Fem statuetter blev det til. Heriblandt prisen for bedste film, bedste mandlige skuespiller og bedste instruktør.

- Den hylder de gamle dyder, dengang filmen fortalte bevægende historier båret af en god melodramatisk historie, siger Claus Christensen.

»The Artist« er en romantisk dramakomedie, der fortæller historien om en populær stumfilms-skuespiller, der må se sig slået af en ny generation, da de talende film overtager i slutningen af 1920erne. Og selv om skuespillerne i filmen udelukkende udtrykker sig gennem mimik og skrevne citater, så er »The Artist« ifølge Claus Christensen absolut et kig værd.

- Den er fantastisk original og samtidig helt elementært underholdende, siger han.

Det er to ting, man ifølge Claus Christensen sjældent der i samme film. Han har dog mødt skepsis fra mange mennesker, når han har forsøgt at sælge filmen til dem.

- Det er svært at overbevise folk om, at en sorthvid stumfilm kan være så gribende og underholdende også for helt almindelige filmseere, siger han.

Han mener da heller ikke, at vi efter storsejren til »The Artist« vil opleve kilometerlange køer foran billetlugerne til stumfilm de kommende år.

- Det er en engangs-genistreg, siger han, men pointerer, at det er tankevækkende, at en stumfilm vinder verdens største filmpris i en tid, da filmbranchen satser på overlevelse gennem den ny 3D-teknologi og special effects.

- Det er en påmindelse til filmbranchen, instruktører og Hollywood om, at den gode, originale historie, der bevæger os, ikke behøver at være båret af spektakulær moderne 3D-teknologi, siger han.

Nostalgien hersker også blandt andre af nattens Oscar-vindere. Den anden store vinder »Hugo« er ligeledes en hyldest til stumfilmen - godt nok fortalt gennem et moderne 3D-univers, mens Woody Allens »Midnight in Paris«, der fik prisen for bedste manuskript, også tager os med tilbage i tiden.

- Vi ser i år en hyldest til nostalgiske film, siger Claus Christensen.

Han pointerer samtidig, at man de senere år har set en udvikling hos Oscar-akademiet, hvor det ikke nødvendigvis er den film, der sælger flest billetter, der bliver hyldet. »The Artist« er ikke en blockbuster.

- På den måde er Oscar-akademiet blevet mere kunstnerisk bevidst, siger Claus Christensen.