Rapstjerne sagsøger Apple for millioner

Den amerikanske superstjerne Eminem sagsøger Apple for at sælge hans numre til downloading uden hans tilladelse. Sagen kan have principiel betydning for den boomende downloadindustri.

Eminem er sur over, at Apple har solgt hans musik til downloadning, så nu har han lagt sag an mod giganten. En principiel sag venter forude. Foto: Lise Aserud Fold sammen
Læs mere

Nu er der igen strid mellem Eminem og det amerikanske computergigant Apple. Den amerikanske rapstjerne, som er kendt for hits som »Lose Yourself«, »Without Me« og »The Real Slim Shady«, er utilfreds med, at Apple uden hans tilladelse giver deres kunder mulighed for at downloade rapperens numre.

Det sker på internettjenesten iTunes, hvor musikelskere for lidt under en dollar kan downloade sange fra Eminems katalog til deres computer og iPod.

Apple har flere gange bedt Eminems rettighedshaver, Eight Mile Style, om at få lov til at sælge hans musik over nettet, men hver gang har Eminems folk afvist det ønske. Alligevel har Apple solgt Eminems sange, da de har tilladelse fra hans pladeselskab, Universel Music.

Norman Ankers, der er advokat for Eight Mile Style, påpeger, at problemet er generelt for musikbranchen. Det er det, fordi problematikken drejer sig om, om firmaer som Apple skal spørge rettighedshaver eller kun pladeselskab om tilladelse, inden sangene bliver gjort tilgængelige for download.

Samtidig er der uenighed om, hvordan download af musik skal betragtes. Pladeselskaber har traditionelt ret til at sælge plader, men det er tvivlsomt, om de også har ret til at give musiksider lov til sælge musikken til downloading.

Hvis de har det, får de nemlig en lang større del af fortjenesten, end de ellers ville. Derfor er den retssag, som Eminem netop har anlagt, et forsøg på at få et større udbytte af den boomende downloadindustri. Som det er idag, får kunstnerne nemlig kun udbetalt royalty, der udgør en tiendedel af omsætningen. Hvis Eminem får ret, vil han i stedet få i omegnen af en tredjedel.

Ifølge Eight Mile Style er det mellem 70 og 80 af Eminems sange, der er blevet gjort tilgængelige for download og derfor sagsøger han Apple for cirka 800.000 kroner pr. overtrædelse og derudover cirka 400.000 kroner for krænkelse af rettigheder.

I 2004 sagsøgte Eminem Apple for at bruge hans sang Lose Yourself i en TV-reklame uden tilladelse. I den retssag blev der indgået forlig uden for retten.

Apple har netop oplyst, at der er downloadet over tre milliarder sange fra iTunes.