Rapport: Kokainmisbrug og raserianfald på Den Kongelige Ballet

Kokainmisbrug hos dansere og balletmester Nikolaj Hübbe har skabt et elendigt arbejdsmiljø, konkluderer fortrolig rapport. 55 dansere og eksterne samarbejdspartnere er interviewet, men teateret kalder rapporten "udokumenteret".

Balletmester Nikolaj Hübbe beskyldes for kokainmisbrug og dårlig ledelse i rapport Jyllands-Posten har fået fat i. Danseren til venstre har ikke noget med sagen at gøre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En intern videnskabelig rapport, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, advarer om et omfattende kokainmisbrug blandt dansere og balletmester, Nikolaj Hübbe, på Den Kongelige Ballet.

Teaterets ledelse fejer i en pressemeddelelse rapportens konklusioner om kokainmisbrug af som løse rygter, selvom den bygger på interview med 55 dansere og eksterne samarbejdspartnere.

Rapporten tegner et dystert billede af en svigtende ledelse og et elendigt arbejdsmiljø, der i høj grad skyldes balletmesterens misbrug og svingende temperament, skriver Jyllands-Posten.

Rapporten, der er fortrolig, og blev bestilt af Det Kongelige Teater, afslører desuden, at det ikke kun er dansere, der har henvendt til forskeren bag rapporten. Eksterne samarbejdspartnere har i flere omgange kontaktet forfatteren, fordi de også har mærket det stigende kokainmisbrug, og de problemer det har skabt i ballettroppen.

Dansere har forgæves råbt ledelsen op

Inden rapporten blev udarbejdet i foråret, har dansere i flere omgange forsøgt at gå til ledelsen for at advare om problemerne. Men ifølge rapporten, er de blevet fejet totalt af, eller også er de blevet bedt om at gå til balletmesteren selv, som de mener, har et stort misbrugsproblem med kokain som resulterer i voldsomme ødelæggende humørsvinger, skriver Jyllands-Posten.

Billedgalleri: Nikolaj Hübbes karriere i billeder

- Danserne rapporterer, at de adskillige gange har forsøgt at gå til ledelsen med forskellige problemstillinger, herunder kokainmisbruget og rygterne herom samt balletmesterens temperamentsfulde adfærd … Danserne føler sig dog afvist og vurderer, at der ikke er nogen i ledelsen, der viser handlekraft, står der i rapporten, som er udarbejdet af Helle Hedegaard Hein, konsulent og ph.d. ved CBS i ledelse, politik og filosofi.

- Balletmesterens adfærd kan skifte på et øjeblik - fra en indspirerende, omsorgsfuld, generøs og aldeles kompetent adfærd til en adfærd, der er præget af raserianfald, afvisninger og personligt sårende bemærkninger, står der i rapporten, som pointerer, at historierne er mange og enslydende, skriver Jyllands-Posten.

Ledelse kalder problemer løse rygter

Men Det Kongelige Teaters øverste ledelse afviser i en pressemeddelelse, at der skulle være kokain i luften på Den Kongelige Ballet.

- De viderebragte rygter om stofmisbrug er ikke underbyggede og kan ikke verificeres. Det er urimeligt, at der på et useriøst grundlag viderebringes udokumenterede rygter om Det Kongelige Teaters medarbejdere – jeg har derfor ikke yderligere kommentarer, skriver teaterets øverste chef Erik Jacobsen i en pressemeddelelse.

Berlingske ville gerne have spurgt, hvordan interviews med 55 balletdansere og eksterne samarbejdspartnere kan fejes af som ’udokumenterede rygter’, og hvad man har foretaget sig for at verificerer rygterne. Men det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Erik Jacobsen.

Dansere vil væk

Af rapporten fremgår det desuden, at 20 dansere overvejer at søge væk fra Den Kongelige Ballet, og flertallet af dansere ikke vil anbefale udenlandske kolleger at søge arbejde ved balletten.

Jyllands-Posten har forsøgt at få en kommentar fra balletmester Nikolaj Hübbe, men han har over SMS afvist at kommentere sagen.